Foto: AP

TRODNEVNA CEREMONIJA

KRUNISAN NOVI KRALJ TAJLANDA: Nosio krunu staru 200 godina, optočenu dijamantima, a ovo je prva stvar koju je uradio pošto je stupio na tron! (FOTO, VIDEO)

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn (66) krunisan je danas na svečanoj ceremoniji, posle više od dve godine otkako je preuzeo tron.

Planeta
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: AP

Krunu mu je predao hinduski sveštenik koji je predvodio budističko-hinduističku ceremoniju.

foto: AP

Kralj je zatim stavio sebi na glavu krunu staru više od 200 godina i optočenu dijamantima, visoku 66 centimetara i tešku 7,3 kilograma.

foto: AP

Predaja krune kralju, poznatom pod imenom Rama Deseti, treći je deo finalne faze krunisanja, a tokom druge faze poznate kao "Kraljevska ceremonija pomazanja", on je dobio punu kraljevsku moć.

foto: EPA

Posle krunisanja, prva stvar koju je uradio bilo je da predstavi svoju suprugu Sutidu Vadžiralongkorn Na Ajuđa (40) kao kraljicu Tajlanda.

foto: AP

Inače, on se njome oženio svega dva dana pre kriunisanja. Maha Vačiralongkorn za svoju kraljicu izabrao je zamenicu šefa njegovog ličnog obezbeđenja.

Sutida je četvrta supruga tajlandskog kralja, a takođe i nekadašnja stjuardesa koja je ekscentričnog kralja upoznala na jednom od letova. Od 2014. godine se pridružila kraljevoj gardi i postala komandant kraljevske bezbednosne jedinice, a trenutno ima čin generala.

foto: EPA

Maha je postao kralj 2016. godine nakon smrti svog oca. Pre Sutide se ženio i razvodio tri puta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP