Foto: 021.rs

strah u mestu pored novog sada

GRAĐANI TEMERINA TRAŽE BEZBEDNOSNE KAMERE: Posle niza incidenata ne osećaju se sigurno, paljena su im vozila, bačena bomba na teretanu

Srbija

Meštani Temerina pokrenuli su peticiju kojom zahtevaju da se u ovom mestu postave bezbednosne kamere, a inicijativa je pokrenuta posle niza nemilih događaj, zbog kojih se građani opštine kraj Novog Sada ne osećaju bezbedno.

Temerinci se danas okupljaju u Ulici Petra Drapšina, ispred broja 98, gde će do 22 časa potpisivati peticiju u okviru akcije za bezbednost "Temerin mesto pod video nadzorom". Potpisivanje će se nastaviti i u nedelju, 5. maja, od 8 do 14 časova, ispred Mesne zajednice "Staro Đurđevo", kaže za 021.rs jedan od inicijatora peticije Milan Radić, kojem je pre nekoliko dana bačena bomba na teretanu. Kako objašnjava, peticiju pokreću građani Temerina samoinicijativno, u nameri da se policijskoj upravi pomogne u lakšem obavljanju posla, odnosno u razotkrivanju zločina. "Na ovaj korak smo se odlučili zbog osećaja nebezbednosti. U poslednje vreme se desilo mnogo toga, paljena su vozila, bomba koja je bačena na teretanu je samo kap u čaši, ali i katalizator da se ovakva inicijativa pokrene.

Ilustracijafoto: Dado Đilas

Ljudi iz policijske uprave nemaju alat kako bi mogli da dođu do nekih rešenja.

Ovo je građanska inicijativa kako bi se pomoglo policajcima da lakše obavljaju svoj posao i da dođu do saznanja ko su izvršioci kriminalnih dela", poručuje Radić. Kako objašnjava, građani nemaju nameru da odlučuju na kojim mestima bi trebalo da se postave bezbednosne kamere, već bi odluke u vezi sa tim prepustili predstavnicima Opštine i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Njihova ideja je da pomognu Opštini u nabavci sredstava, ukoliko je to potrebno, te da se nakon toga raspiše javna nabavka za bezbednosne kamere. "Ukoliko o tome razmišljam iz ugla građana, mislim da bi kamere trebalo da budu postavljene na najvažnijim saobraćajnicima i raskrsnicama, kako bi mogle da zabeleže šta se dešava na centralnim mestima. Svakako, kontrolu nad serverom ne bi trebalo da imaju fizička lica ili kompanije, već pripadnici policijske uprave, koji bi informacije mogli da koriste za obavljanje svakodnevne delatnosti. Dakle, ono što već postoji u većim mestima. Mi kao građani bismo se osećali mnogo bezbednije, jer Temerin trenutno nije najbezbednija sredina", zaključuje sagovornik. Građani će nastaviti sa potpisivanjem peticije i u narednim nedeljama, nakon čega će potpisi meštana biti predati nadležnima u Opštini.

(Kurir.rs/021.rs,Zoran Strika)