Foto: AP/Visar Kryeziu

učestvovao na okruglom stolu

HARADINAJ HOĆE DA IH PRIDOBIJE ZA SEBE: Priština neće uvoditi nove mere Beogradu, ali svi koji podržavaju Srbiju po pitanju taksi greše

Politika

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da Priština neće uvoditi nove mere Beogradu, ali smatra da je greška Evropske unije, SAD, pre svega Berlina i Francuske, i, kako je rekao, svih drugih država koje podržavaju uslovljavanje nastavka dijaloga ukidanjem taksi.

Haradinaj je, na okruglom stolu o organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI) na temu "Dijalog Kosovo - Srbija posle samita u Berlinu", rekao da je Priština zaineresovana za mir, ali da ne zaboravlja prošlost u pogledu dijaloga sa Beogradom.

Priština, dodao je, neće preduzeti nove mere protiv Srbije, jer, kako kaže, u tom slučaju bi imali problem sa tetmanom Srba sa Kosova od srpskih institucija.

Tvrdi da Priština želi rešenje sa Beogradom i da osnove za sporazum postoje.

Pristao je, kaže Haradinaj, da sedi za istim stolom sa naslednicima Slobodana Miloševića, koji sada vode Srbiju.

"Nismo nastavili s novim merama nakon Trampovog pisma, iako smo bili spremni na to. Imamo problem sa zlostavljanjem kosovskih Srba od vlasti u Beogradu i to treba rešiti. Sve ovo obe strane je samo koštalo vremena. Mi ne želimo novi rat. Osnova za sporazum postoji", kazao je Haradinaj.

Gvoreći o korekciji granica, Haradinaj kaže da ko god govori da bi to donelo mir, govori o ratu, prenela je prištinska Gazeta Expres.

"Oni žele da stvore nestabilnost. Ova tema je zatvorena u Berlinu", rekao je Haradinaj.

(Kurir.rs/Tanjug)