Foto: Printscreen Facebook

opozicija bojkotuje

PRVI PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE POLOŽIO ZAKLETVU: I zvanično počeo petogodišnji mandat Steve Pendarovskog na mestu šefa države! (VIDEO)

U makedonskom Sobranju nešto posle 12 sati počela je svečnost inauguracije Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije, kojoj, pored ostalih gostiju, prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Severna Makedonija
> 14:55h

Svečanost je počela intoniranjem himne,a opozicija bojkotuje inauguraciju.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i lideri regiona.

Pendarovski (56) je na sednici makedonskog parlamenta dao svečanu izjavu pred narodnim poslanicima, članovima vlade, verskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime će zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije nakon promene imena države, a peti od sticanja samostalnosti Makedonije. On je posle izbora izjavio da se nada skorom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Facebook