Otkriće

Pronađene kosti Mona Lize?

Kosti su pronađene ispod poda stare crkve u samostanu svete Ursule i preliminarne analize ukazuju da je reč o odrasloj ženskoj osobi

Stil
> 21:58h

RIM - Italijanski arheolozi pronašli su skelet u jednom firentinskom samostanu za koji veruju da pripada Lizi Đeradini, ženi koja je Leonardu da Vinčiju poslužila kao model za njegovu čuvenu "Mona Lizu". Kosti su pronađene ispod poda stare crkve u samostanu svete Ursule i preliminarne analize ukazuju da je reč o odrasloj ženskoj osobi, rekao je novinarima antropolog sa Univerziteta Bolonja Đorđo Grupioni. Pošto kosti budu ispitane, arheolozi će pokušati da rekonstruišu lice i utvrde da li je zaista reč o ženi tajanstvenog osmeha sa jedne od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti. Poređenje bi možda moglo da reši i enigmu oko njenog osmeha. Jedna od teorija je da je žena-model bila trudna, dok drugi smatraju da je reč o bolesti od paralize lica do kompulsivnog keženja. Kada je reč o identitetu modela, u opticaju su brojne teorije od toga da je reč o umetnikovoj majci, plemkinji, kurtizani, prostitutki, muškarcu, pa čak i da je u pitanju autoportret. Mnogi stručnjaci međutim smatraju da je Mona Liza, poznata kao Đokonda, portret Lize Đerardini supruge bogatog trgovca Frančeska del Đokonda. "Njen život više nije misterija. Ona je zaista postojala i živela je običnim životom", rekao je Đuzepe Palanti koji je istraživao Da Vinčijevu muzu. Palanti, koji ne učestvuje u istraživanju u samostanu, kaže da je Mona Liza rođena 15. juna 1479. i da je umrla kada je imala 63 u samostanu svete Ursule, sada ruiniranoj zgradi u srcu Firence.

Predsednik Nacionalnog komiteta za promociju istorijskog i kulturnog nasleđa Silvano Vinčeti kaže da je nedavno otkriće, o kome piše sajt Diskaverija, važno jer je to prvi put da je bukvalno ceo skelet pronađen u samostanu. Istraživači su, zanimljivo, od početka projekta u aprilu pronalazili samo delove kostiju tako da je nedavno otkriće lobanje "ženske veličine", a kasnije i celog skeleta u kripti ispod poda crkve izazvalo veliko interesovanje i oduševljenje stručnjaka. Skelet i sve kosti pronađene ispod samostana sada će biti poslate na analize, a rezultati će biti upoređeni sa DNK Bartolomea i Pjera, Lizine dece koja su sahranjena u crkvi Santisima Anuncijata u Firenci. "Otkriće kompletnog skeleta je uzbudljiv razvoj događaja. Sahrana je u skladu sa istorijskim periodom kada je Liza Đerardini umrla, njenim skromnim načinom života i našim podacima", rekao je Vinčeti. Poznat po kontroverznim tvrdnjama da su poruke i brojevi sakriveni unutar Mona Lize, Vinčeti je svoju potragu u samostanu bazirao na dokumentima koje je pronašao Palanti. Jedan od tih je i testament Franceska del Đokonda u kome od svoje mlade ćerke Marijete traži da se brine o njegovoj "voljenoj ženi", Lizi. U to vreme, Marijeta, jedna od petoro dece Lize i Frančeska, postala je opatica i dovela je svoju majku u obližnji samostan. Liza je umrla četiri godine posle smrti supruga, navodi se u dokumentu koji je Palanti pronašao u arhivama crkve. "Liza di Francesko del Đokondo umrla je 15. jula 1542. godine i sahranjena je u Sant Orsoli", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da je cela parohija došla na njenu sahranu, što je pokazatelj da je bila prilično poznata u Firenci. Da Vinči je Mona Lizu slikao od 1503/4. godine i završio je 1519. godine, malo pre svoje smrti.

Foto: FoNet