Foto: Profimedia

pravo na privatnost

SAN FRANCISKO ZABRANIO PREPOZNAVANJE LICA NA ULICI: Prvi grad u SAD koji je glaso protiv tehnologije za identifikaciju građana!

San Francisko je prvi američki grad koji je zabranio prepoznavanje lica na ulicama grada.

Planeta

Kako navodi BBC, gradski odbornici su izglasali zabranu kojom lokalne vlasti neće moći da koriste kamere za identifikaciju građana. Vlasti San Franciska će ubuduće morati da daju dozvolu za nabavku bilo kakve opreme za prismotru.

Kritičari odluke gradskih vlasti kažu da će ona narušiti bezbednost građana i usporiti borbu protiv kriminala.

Sa druge strane, oni koji podržavaju odluku kažu da je današnja tehnologija nepouzdana i da predstavlja nepotrebno kršenje slobode i privatnosti građana.

Protivnici tehnologije prepoznavanja lica takođe smatraju da je ona podložna greškama, pogotovo kada su u pitanju tamnoputi ljudi.

"Pozdravljamo grad koji je odlučio da sluša svoju zajednicu. Drugi gradovi bi trebalo da se ugledaju i donesu slične odluke koje će zašititi građanska prava i bezbednost ljudi", rekao je Mat Kejgl iz Američkog saveza za građanske slobode.

Nova pravila se neće odnositi na bezbednosne mere na aerodromu i luci u San Francisku, jer su tu nadležne federalne, a ne lokalne bezbednosne agencije.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia