Foto: AP/Andrew Harnik, Profimedia

politika

ZAŠTO AMERIKANCIMA NIKO NE VERUJE: Ovo je pravi razlog zaoštravanja odnosa sa Iranom i NAJVEĆI STRAH VAŠINGTONA (VIDEO)

Američki zvaničnici iznenada su digli uloge u dugogodišnjim napetostima između SAD-a i Irana, a sve zbog novih obaveštajnih podataka koji daju za naslutiti da su američki interesi na Bliskom istoku u velikoj opasnosti.

Planeta

Kako podseća Njujork Tajms, već četiri decenija postoji mogućnost od izbijanja oružanog sukoba između dve države, od islamske revolucije i zauzimanja američke ambasade u Teheranu. Povremeno su tenzije prerasle i u otvoreni sukob. Aktuelne priče da Iran predstavlja direktnu pretnju ponovno stvaraju strahove da su dve države na ivici sukoba. Kako je došlo do toga? Ranije ovog meseca, američki vojni vrh iznenada je poslao čitavu mornaričku grupu predvođenu nosačem aviona USS Abraham Linkoln koji je trebao da dođe u Hrvatsku.

Nedugo nakon toga su evakuisali osoblje iz ambasade u Bagdadu, a sve zbog ranije spomenutih informacija o neizbežnom iranskom napadu na Bliskom istoku. Najveći problem je što je sada Donald Tramp usamljen u takvim pričama. Evropski saveznici su znatno skeptičniji nakon katastrofalnih obaveštajnih grešaka koje su dovele do invazije na Irak 2003. godine. Analitičari kažu da je Trampov kabinet i njihovo nerazumijevanje Irana samo potpalilo vatru potencijalnog sukoba.

Iran je četiri puta veći od Iraka, a ima i više od 80 miliona stanovnika. Kad je reč o ekonomiji, Svetska banka ima podatke da je Iran drugu najveću provredu Bliskog istoka i Severne Afrike. Možda i ključna je činjenica da Iran ima relativno funkcionalnu državu. Irak je bio većinski šiitska država gde je na vlasti bila sunitska manjina, zahvaljujući Sadamu Huseinu i njegovim mahinacijama. Iran nema takav problem. Iranska vojska nije preterano razvijena, ali paravojne formacije u državi i širom Bliskog istoka, mogu stvoriti ogromne probleme dođe li do sukoba između SAD i Irana. "Evropa se nada da će Amerika biti staložena i odmerena u svom odgovoru na ovu krizu. Jasno je vidljivo koliko su frustrirani krizom", rekao je za Tajms dr Sanam Vakil, analitičar londonskog Čatham Hausa.

Njujork Tajms je preskočio da spomenene i da je CIA svrgnula izabranog premijera Muhammeda Mosadeha, a na čelo države stavili šaha Rezu Pahlavija. Nesposobni vladar je pokušavao represijom preuzeti kontrolu nad državom što je rezultiralo Islamskom revolucijom i kasnijim tenzijama. U nekoliko prilika toekom osamdesetih godina su dve države razmjenjivale i vatru, ali krivica za najgori incident pada na američka ramena. Sredinom 1988. godine je jedan američki ratni brod srušio iranski putnički avion i ubio 290 putnika i članova posade. 66 dece bilo je na tom letu. Kakve veze ima Irak? Iran i Irak sve bliže i sve bolje sarađuju otkako je svrgnut Sadam.

Nekada su bili žestoki neprijatelji, ali borba protiv Islamske države ih je stavila na istu stranu. Pogotovo uzevši u obzir da je Teheran pomagao brojnim iračkim paravojnim formacijama koje su podnosile ogromne gubitke u borbama protiv ID, pogotovo u prvim danima borbe kad je iračka vojska bila potučena gotovo do nogu. Vlasti u Bagdadu već su spremale kofere za bekstvo kad ih je spasio proglas šiitskih vođa u Iraku. Pozvali su sve Iračane u borbu protiv najopakijeg neprijatelja, a šiiti su se masovno odazvali i spasili državu.

Iračani neće zaboraviti da je general Kasim Sulejmani, jedan od najviših iranskih oficira, dolazio na prvu liniju fronta kako bi pomogao Iračanima. Amerikancima je najveći strah da će im Irak okrenuti leđa i potpasti pod iranski uticaj.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: