TENZIJA

EKSKLUZIVNO KURIR NA KOSOVU DAN PRED IZBORE Srpska lista: Priština zastrašuje, šalje 176 albanskih policajaca na Sever! U Mitrovici na mostu karabinjeri, Srbi poručuju da će ići na glasanje (KURIR TV)

Priština zastrašuje birače na severu Kosova, u Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Mitrovicu šalju 176 policajaca Albanaca

Politika
> 13:27h

SEVERNA MITROVICA - Prištinske vlasti u nedelju će, na dan izbora na severu Kosova, u četiri opštine u kojima se biraju gradonačalnici, poslati 176 policajaca Albanaca kako bi demotivisali i zastrašili birače, saopštila je juče Srpska lista.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

- Postaje sasvim jasno da je Srbima na severu Kosova i Metohije zabranjeno da slobodno izraze svoju političku volju, jer, kako saznajemo, Priština će u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača, u nedelju na izbore za gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice poslati 176 policajaca.

Namera je, naime, da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine - saopštila je Srpska lista.

U Srpskoj listi kažu da "Srbi nameravaju da svoju demokratsku volju u nedelju iskažu na miran i dostojanstven način i zato su naoružani albanci na biračkim mestima, ne samo nepotreban dekor, već i najeksplicitnija pretnja i potencijalni izvor incidenata".

- Po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava, i ovom prilikom im Srpska lista, koja upravlja u četiri opštine severno od Ibra, poručuje da nisu dobrodošli.Na naše sugrađane apelujemo da ne nasedaju na bilo kakve provokacije i da upravo maksimalnom izlaznošću pokažu da nas je nemoguće zaplašiti ovakvim jeftinim provokacijama.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Očekujemo da OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije koje će pratiti izbore ispitaju o čemu je reč i preduzmu korake kako bi se ovaj napad na demokratske slobode srpskog naroda sprečio - stoji u saopštenju Srpske liste.

(Kurir.rs/Z. Š.)