Foto: Tanjug/Dušan Aničić

prisustvovali i predstavnici privredne komore srbije

PROMOCIJA NACIONALNOG MODELA DUALNOG OBRAZOVANJA U JAGODINI: Ove godine počinje PRIMENA ZAKONA

Društvo
> 16:51h

U Jagodini je danas održana Promocija nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a otvorila ju je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno i preduzetnicko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić.

Učesnike promocije pozdravla je zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović.

Na promociji o dualnom i preduzetničkom obrazovanju, govorili su i pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Sanja Radmilović, ispred fabrike italijanske kompanije "Aunde" u Jagodini Bojana Stojanović, savetnik u sektoru za dualno i preduzetničko obrazovanje Marija Stamenković, Vladica Andreić, Jelena Perićica, Vesna Fabian...

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Prisustovali su i predstavnici Privredne komore Srbije.

Grujić, je istakla da su odelenja dualnog obrazovanjea formirana za nove profile i kvalifikacije u skladu sa tehnološkim razvojem i za potrebe privrede Srbije.

U Jagodini postoji veliki broj kompanija, pre svega italijanske koje su uključene u ovaj vid obrazovanja a država želi da mladi ljudi imaju onaj kvalitet znanja sa kojim se mogu odmah zaposliti, ocenila je ona.

Grujić je istakla da se više od 3.500 mladih opredelilo za dualno obrazovanja a privreda je pokazala veliki nivo zainteresovanosti za ovakvom vrstom obrazovanja.

Ove godine počinje i primena Zakona o dualnom obrazovanju, dodala je ona.

Privreda je pepoznala ovaj vid obrazovanja, jer je godinama morala da rešava svoje porbleme neformalnim obrazovanjem, ocenila je ono.

Ona je podsetila da je reč o dobrovoljnj model nastava, gde mladi, ukoliko žele da poseduju određen novi znanja da moraju da imaju i veštine. To olakšava njihov put ka karijeri, samopouzdanje i samopostovanje, da znaju da njihovo znanje vredi.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Važno im je i da uđu u fabriki i da vide zašto im je stvarno potrbeno ovakvo obrazovanje, dodala je ona i ocenila da je jako važna i teorija, da poseduju opšte obrazovanje a vožan i fond sati u praksi u kompanijama.

Imamo veliki broj kompanija koje su društveno odgovorne i mislim da smo na dobrom putu da ovaj sistem sprovedemo a postali smo lider u Evropi, kao zemlja u regionu, u implementaciji ovog vida obrazovanja i zakonima koje donosimo, da ubrzamo zapošljavanje mladih.

Da mladi mogu da rade u Srbiji da ne moraju da idu u Nemačku, sigurna sam da mladi vole svoju zemlju. Tu smo svi zajedno, i kao prestavnici Ministarstva, da omogućimo mladima da u svojoj zemlji rade i ostanu, zaključila je Grujić.

Promocija je održana u zgradi Gradske skupštine a u jednom delu učenici i nastavnici Poljoprivredno veterinarske škole iz Svilajnca su izložili svoje proizvode.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)