Foto: T. Ilić

Na saborištu u Vukovom Tršiću ZAVRŠNA SVEČANOST 48. ĐAČKOG VUKOVOG SABORA rištu u Vukovom Tršiću

Društvo
> 16:25h

TRŠIĆ – Na saborištu u Tršiću, rodnom seluVuka Karadžića, danas (25.5) je održana završna svečanost 48. Đačkog Vukovog sabora, najmasovnije đačke manifestacije u Srbiji. Posle ‘’Himne Vuku’’ koju je izveo hor Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ iz Loznice pozdravnu reč održao je Dimitrije Pavlov, maturant lozničke Gimnazije, sa16 godina dobitnik Plakete grada Loznice, pobednik republičkog takmičenja iz fizike i srpske fizičke olimpijade i budući student Univerziteta Harvard.

Pavlov je poručio da se u Tršiću ‘’ okupljamo da negujemo i čuvamo kulturu, a to nam je u amanet ostavio Vuk Karadžić– da čuvamo pismenost i obrazovanje’’.

foto: T. Ilić

- U vremenu u kom je sve postalo relativno, obrazovanje je jedina konstanta, jedina vrednost koja se ne može osporiti, jer znanje jeste moć. Smatram da tome treba težiti – na usavršavanju sopstvenog intelekta i ličnosti. Ponekad pogrešno pokušavamo da promenimo svet. Treba da radimo na sebi i sebe da menjamo. Da sebi postavimo prave orijentire i ne izgubimo se u sveprisutnom neznanju, kiču i površnosti. Ovde dolaze na red motivacija i ambicija, bez kojih nema istinskog učenja jer ne učimo za školu, ne učimo mi za ocene, mi učimo za život. Preduslov za pravi uspeh u životu su postojanje želje za znanjem i radoznalost koju nam podstiču profesori, prijatelji, ali pre svega porodica, Malo šta sam u životu naučio pričanjem, već postavljanjem pitanja. Više vredimo ako više znamo. Svaka naučena lekcija, strani jezik, pročitana knjiga, nacrtana slika, odsvirana kompozicija, napisana pesma, rešen zadatak, sve je to znanje koje nas obogaćuje, formira i priprema za život. Mogućnosti su bezbrojne, a život je tek pred nama – rekao je Pavlov na saborištu i poručio da veruje u svoju Z generaciju, veruje da njegovi vršnjaci odrastaju u uspešne i produktivne ljude i da ih ‘’u budućnosti čekaju velika dela’’.

foto: T. Ilić

Na otvorenoj sceni saborišta pozorišnu predstavu ‘’Veliki odmor’’, u režiji Olje Đorđević na tekst Danice Nikolić, izvelo je Malo pozorište ‘’Duško Radović’’ iz Beograda. Pre završne svečanosti održano je 27. Republičko takmičenje učenika osnovnih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture, radionica ‘’Carstvo jezika’’ u Muzeju jezika i pisma, i otvorena izložba radova učesnika likovne radionice. Ovogodišnje đačko saborovanje počelo je 22. maja i prethodnih dana održano je u Loznici i Tršiću više različitih radionica, proglašen pobednik 17. literarnog konkursa ‘’Đačko zvono’’, koncert pesama i igara folklornih ansambala, izložba radova studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti kao i predstava ‘’Kralj Ibi’’ dramskog studija ‘’Milovan M.Radivojević’’ Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ iz Loznice.

foto: T. Ilić
foto: T. Ilić

Održavanjem 27. Republičkim takmičenjem srednjoškolaca iz srpskog jezika i jezičke kulture u Vukovoj spomenoj školi u Tršiću sutra (26.5) se završava ovogodišnje đačko saborovanje koje je organizovao loznički Centar za kulturu ''Vuk Karadžić'', uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić