Foto: EPA/Saša Stanković, Dokument

O OVOME SE PRIČALO U SKUPŠTINI sRBIJE

EKSKLUZIVNO! ĐINĐIĆ SVE PREDVIDEO MESEC DANA PRED SMRT: Ovo je njegovo pismo UN o rešenju za Kosovo! (FOTO DOKUMENT)

Predvideo... Tadašnji premijer je februara 2003. uputio dopis SB u kojem traži poštovanje Rezolucije 1244. Upozorio je da će se Kosovo otcepiti, što može dovesti do dramatičnih posledica. Ovaj dokument pominjao je Vučić juče u parlamentu.

Politika
> 11:19h

Situacija na Kosovu može imati dramatične posledice, koje mogu destabilizovati ceo region i stvoriti nezavisnu albansku državu, deo je upozorenja u pismu koje je ubijeni premijer Zoran Đinđić u februaru 2003. godine, mesec dana pred smrt, poslao članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zatražio je poštovanje Rezolucije 1244 i povratak srpske vojske i policije na KiM.

foto: Kurir

O ovom pismu, koje ekskluzivno objavljuje Kurir, govorio je predsednik Aleksandar Vučić u Skupštini tokom svog izveštaja o Kosovu i Metohiji.

Destabilizacija

- Prećutno klizanje Kosova ka nezavisnosti preti da destabilizuje ceo region. Situacija u BiH i Makedoniji može ozbiljno da bude poremećena u slučaju takvog scenarija, koji je danas, nažalost, jedini kome se pruža šansa - stoji u pismu koje je Đinđić poslao članovima Saveta bezbednosti.

foto: Kurir

Ono što se na terenu događa, naveo je tada Đinđić, nije u skladu s konceptom Saveta bezbednosti i preti da destabilizuje Srbiju i Balkan.

foto: Profimedia

- Međunarodne organizacije (KFOR i UNMIK) nadležnosti koje su Rezolucijom 1244 oduzete Srbiji i Jugoslaviji i predate njima postepeno prenose na lokalne strukture, sa krajnjim rezultatom da će jednog trenutka organi Kosova imati sve nadležnosti jedne nezavisne države, osim međunarodnog priznanja. Tu više nema ni govora o bilo kakvoj autonomiji nego samo o okolnostima pod kojima će biti konstatovana nezavisnost - upozorio je Đinđić.

foto: Kurir

Zdrav kompromis

On je još tada izrazio sumnju da albanska strana neće pristati na predloge, ali i to da je neophodno da se nađe kompromis, jer jedino tako može da se sačuva državna stabilnost.

- Pitanje je da li se pri rešavanju teškog problema Kosova sme uvažiti volja samo jedne strane i kakve to posledice po stabilnosti regiona može da ima. Složićete se, stabilno i trajno će biti samo ono rešenje koje uvažava interese obe strane. Veoma sam zabrinut zbog onog što se događa u vezi sa KiM i još više zbog onog što vidim da će se u neposrednoj budućnosti događati - naveo je srpski premijer i dodao:

- Greše svi koji misle da to može proći bez dramatičnih posledica. Moj osnovni interes, kao i interes vlade u Beogradu jeste da očuvamo stabilnost regiona, efikasnu zaštitu ljudskih prava da bismo mogli uspešno rešavati nagomilane ekonomske probleme i da bismo umanjili ogromno siromaštvo našeg stanovništva.

foto: Kurir

Naveo je da svi ovi ambiciozni ciljevi mogu da budu poništeni ako se u pogledu rešavanja problema Kosova bez odlaganja ne krene u traženje zdravog kompromisa.

foto: Kurir

ČINJENICE

Upozorenja Zorana Đinđića

Veoma sam zabrinut zbog onog što se događa u vezi sa KiM i još više zbog onog što vidim da će se u neposrednoj budućnosti događati Greše svi koji misle da to može proći bez dramatičnih posledica

Prećutno klizanje Kosova ka nezavisnosti preti da destabilizuje ceo region

foto: AP

Povratak onemogućen

ALBANCI NE ŽELE SRBE U SVOJOJ NEZAVISNOJ DRŽAVI

Đinđić je u tom pismu 2003. naveo da ne postoji namera ni plan da se ispuni stav Rezolucije 1244 pri povratku kontingenta bezbednosnih snaga Jugoslavije:

- Zbog svega toga povratak proteranih Srba je onemogućen (za tri i po godine vratilo se manje od dva odsto ljudi) pošto ih Albanci ne žele u svojoj budućoj nezavisnoj državi, a i sami Srbi ne smatraju bezbednim povratak na teritoriju koja može postati nezavisna albanska država. Posledica ovakvog razvoja događaja je najpre gubitak kredibiliteta kako demokratskog sveta, tako i demokratske vlasti u Beogradu. Ako se na terenu događaju stvari koje se direktno suprotne najvažnijim međunarodnim dokumentima, onda jačaju one snage koje tvrde da je međunarodna zajednica neprincipijelna i jednostrana.

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! MAGAZIN STARS: Marina Tucaković otkriva da li joj Ceca zamera zbog druženja s Karleušom

Šok intervju: Marina Tucaković otkriva sve tajne estrade: Da li joj Ceca zamera zbog druženja s Karleušom, koliko joj Dara duguje para, ko je najteži za saradnju...

Kurir Stars u domu Kristine Kockar u Zrenjaninu, mama Nadica otkriva: Kiju i Slobu bi samo dete pomirilo.

Obradovićka preživljava dramu: Trudnu Sandru ostavio dečko. Plus transformacija Kaje Ostojić:

Uz poznatog i bogatog muža stigao i vamp izgled!

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: EPA/Saša Stanković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: