Foto: Vladimir Šporčić

visok entuzijazam za misiju

SASTALI SE PRED ODLAZAK U BONDSTIL VOJNI SEKRETAR I AMBASADOR SAD NA KOSOVU: Evo o čemu su govorili iza zatvorenih vrata visoki američki zvaničnici

Politika

Vojni sekretar Mark Esper sastao se sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom kako bi razgovarali iza zatvorenih vrata, pre nego što ode u glavnu vojnu bazu SAD-a na Kosovu, kamp Bondstil.

Najviši civilni vojnik SAD-a u nedelju se sastao sa trupama na Kosovu kako bi odredio dalje poteze u misiji za održavanje mira koja traje već 20 godina.

Esper je rekao da je njegov fokus tokom ove posete bio da dobije povratne informacije od vojnika, a ne da se bavi političkom situacijom na Kosovu.

Informisan je o misiji vojnika, a razgovarao je i o najnovijim dostignućima i razvoju vojne obuke.

Esper je rekao da je njegov utisak posle sastanka sa trupama na Kosovu da je entuzijazam za misiju bio na veoma visokom nivou.

Oko 600 Amerikanaca raspoređeno je u sklopu Multinacionalne borbene grupe "Istok", jedna od dve borbene grupe koju čini Vojska Kosova i KFOR. Borbenu jedinicu "Istok" predvodi pukovnik Roj Makareg iz 25. puka pešadije Nacionalne garde Havaja, koja se bliži kraju svoje devetomesečne rotacije.

foto: Vladimir Šporčić

"Etnički opterećena atmosfera na Kosovu je oblast za sve veću zabrinutost - američka evropska komanda je više puta identifikovala potencijalne nemire na Balkanu i mešanje Rusije u stanje na regionu. U zemlji je veoma bezbedno, tenzije rastu na političkom nivou", rekao je Makareg.

KFOR je 1999. Godine imao 50.000 vojnika, a danas ih je 3.500. Iako je NATO razmišljao o povlačenju svojih trupa sa Kosova, Srbija je oduvek insistirala da NATO tamo ostane i obezbedi bezbednost.

Napetosti sa Rusijom su porasle nakon što je Kosovo, u akciji specijalaca ROSU, proteralo njihovog državljanina koji je radio za UN na Kosovu.

"Ovde ima mnogo igrača na terenu, mnogo njih i ispod površine. Ali uprkos političkim previranjima vojnici funkcionišu u bezbednim uslovima. Osnovna misija ovde je samo prisustvo", rekao je Makareg.

(Kurir.rs/Telegraf)