Foto: Profimedia

Bravo

OVA ZEMLJA JE USPEŠNO REŠILA PROBLEM BESKUĆNIKA: Nekada ih je bilo 18.000, sada tri puta manje! Sve zahvaljujući HRABROJ ODLUCI! (VIDEO)

Otkako je 2008. godine u Finskoj pokrenut program ‘Prvo krov nad glavom’ broj dugoročnih beskućnika se smanjio za više od 35 odsto.

Planeta

Za samo tri decenije Finska je uspela da smanji broj beskućnika sa 18.000 na 6.000, koliko ih je prema službenim statistikama bilo pre dve godine. To je jedina članica Evropske unije koja je uspela da smanji problem beskućništva i to zahvaljujući odvažnoj državnoj meri. Naime, ko god u Finskoj nema krov nad glavom dobiće ga bez ikakvih uslova i o trošku države.

Ali, država ne plaća baš sve. Korisnici ovog prava dobivaju status stanara i ugovor o stanovanju i moraju da plaćaju stanarinu za koju mogu zatražiti državnu subvenciju. Iz stana neće biti istjerani i njima to postaje stalni dom.

U Helsinkiju su problem beskućnika rešili programom “prvo krov nad glavom” pokrenutim 2008. godine iza kojeg stoje četvorica ljudi – naučnik, lekar, političar i biskup. Oni su izradili studiju “Nimi Ovessa” (Vaše ime na vratima), piše Gardian.

Tako je pala odluka da se beskućnicima bezuslovno osigura stalni stambeni prostor. Za tu su svrhu izgrađeni novi stambeni blokovi, a nekadašnja skloništa pretvorena su u udobne domove. Isprva se na taj način htelo da se dobije oko dve i pol hiljade domova za beskućnike, ali broj se popeo čak do tri i po hiljade.

Otkako je 2008. godine pokrenut taj program, u Finskoj se broj dugoročnih beskućnika smanjio za više od 35 odsto. U Helsinkiju je danas ostalo tek jedno sklonište za beskućnike s 50 kreveta, a koje je potrebno jer zimi u tom gradu temperature padaju i do 20 stepeni ispod nule.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia