Foto: EPA

bruka

UKRAJINCU OSUMNJIČENOM ZA NESREĆU U BUDIMPEŠTI OVO NIJE PRVI UDES: Kapetan kruzera imao sudar pre 2 meseca, a sada je posle katastrofe učinio nešto jako sumnjivo!

Ukrajinski kapetan kruzera osumnjičen da je kriv za kobni sudar sa turističkim brodom na Dunavu prošle nedelje upravljao je brodom koji je u aprilu imao nesreću u Holandiji, rekli su mađarski tužioci danas.

Planeta
> 07:54h

Oni su takođe objavili kako je istraga pokazala da je kapetan broda Viking Siđin "izbrisao podatke sa mobilnog" nakon sudara 29. marta u kojem je poginulo 28 osoba, većinom južnokorejskih turista.

Pojasnili su kako je zasad nejasno jesu li ti podaci povezani s nesrećom. Brod Sirena, koji je prevozio južnokorejske turiste, prevrnuo se i potonuo nakon što ga je udario kruzer Viking Siđin.

Kapetan Vikinga, 64-godišnji Ukrajinac kojeg je policija identifikovala kao C. Jurij iz Odese, uhapšen je prošle nedlje u Budimpešti i ima status osumnjičenog. Njegovi advokati tvrde da je skrhan zbog onoga što se dogodio i tvrdi da nije učinio nikakvu grešku.

Mađarski tužitelji kažu da su informacije o učestvovanju ukrajinskog kapetana u nesreći u Holandiji 1. aprila dobili preko Eurojusta, agencije EU-a koja pomaže saradnji članica u vezi s pravosudnim slučajevima.

Mediji pišu da se u toj nesreći rečni brod Viking Idun sudario s teretnim plovilom na putu iz Antverpena prema Gentu. Prema Vikingovoj izjavi koju su prenosili mediji niko na brodu Idun nije bio povređen.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA