Foto: Nemanja Nikolić

izvršene dve dezinfekcije

GROBLJE U ADRANIMA POTENCIJALNI IZVOR ZARAZE! APEL STRUČNJAKA: Ne nosite hranu i ne ljubite grobove iako su Zadušnice!

Srbija

Štab za vanredne situacije je preko JKP "Vodovoda", JKP "Čistoće" i ostalih javnih preduzeća uložio maksimalan napor da groblje u Adranima dovedu u normalno stanje, ali pored dve aktivnosti dezinfekcije, tamo još uvek nije bezbedno.

foto: Nemanja Nikolić

"Groblje u Adranima koje je bilo poplavljeno, sada je očišćeno i već dva puta dezinfikovano, međutim, još uvek postoji epidemiološki rizik, što znači da postoji opravdani razlog za sumnju da može biti ugroženo zdravlje ljudi. Molio bih građane Adrana, koji bi odali poštu svojim preminulima na praznik Zadušnice, da ovog puta to izostave, i verski obred obeleže paljenjem sveća u crkvi", rekao je direktort Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan.

On je apelovao na građane da ne nose hranu na groblje, objavio je portal Kraljevonline.

"Unošenjem hrane i, po našim običajima, ljubljenjem spomenika,postoji veliki rizik za dobijanje zaraznih bolesti na tom području. Komunalna policija će ograditi taj prostor, nećemo nikoga sprečavati da prođe, ali bih molio ljude da shvate ozbiljnost sitacije i da ne ugrožavaju svoje zdravlje", apelovao je Macan, ističući da treba izbeći dodatne probleme koji mogu da nastanu u ovoj situaciji.

Direktor Zavoda za javno zdravlje je istakao da se dezinfekcija poplavljenog područja nastavlja, pa zamolio građane da sve prijave podnesu Odeljenju za civilnu zaštitu, u Skopljanskoj ulici.

"Kada dobijemo potvrdu Odeljenja za civilnu zaštitu, da je objekat verifikovan za dezinfekciju, onda se vrši dezinfekcija. Svi objekti će biti dezinfikovani, ali je u pitanju jako veliko i razuđeno područje, a radimo sa manjim brojem ekipa, ali u narednim danima planiramo da dezinfikujemo sve objekte koji budu spremni. Većina objekata nije spremna, što smo se uverili naterenu, a ne možemo izvršiti dezinfekciju objekta dok se ne uklone sve nečistoće, ne pomere sve stvari, kako bi sredstva koja aplikujemo po tim objektima potpuno delovala i ljudi bili zaštićeni i mogli da se nastave dalji radovi na sanaciji, obrazložio je Macan.

(Kurir.rs/Kraljevonline)