Foto: AP / Ahmed Omar

bruka

ZBOG ČEGA JE UMRO MUHAMED MORSI: UN traži istragu o smrti bivšeg predsednika Egipta!

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na pokretanje nezavisne istrage o smrti bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija, istakavši da bi ona trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja u periodu od skoro šest godina provedenih u pritvoru.

Planeta

Postoji zabrinutost u vezi sa uslovima Morsijevog pritvaranja, ukljucujući pristup adekvatnoj medicinskoj nezi, dovoljnom pristupu njegovih advokata i porodice tokom njegovog boravka od skoro šest godina u pritvoru, naveo je u saopštenju portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil, preneo je Rojters.

"Istragu bi trebalo da sprovede sudski ili drugi nadležni organ, nezavisan od pritvorskih vlasti i ovlašćen da sprovede brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu o okolnostima i uzrocima njegove smrti", naveo je Kolvil. Bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi, koji je preminuo u ponedeljak tokom suđenja, sahranjen je danas u Kairu, objavio je njegov sin Ahmed na svom Fejsbuk profilu.

Kako se navodi, Morsi je sahranjen pored ostalih važnih članova Muslimanske braće, preneo je Rojters. Sahrani su prisustvovali članovi porodice. Morsi je sahranjen u Kairu, pošto su vlasti odbile da odobre sahranu u njegovom rodnom mestu u provinciji Šarkija. Morsi je preminuo juče od srčanog udara, nakon što se onesvestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP