Foto: Čitalac 24sata.hr

jedva pobegnu od rojeva

OVAKO SE U OSIJEKU IDE U ŠETNJU: Invazija komaraca je tolika da ne može da se živi (FOTO)

"Ozbiljno nam je ugroženo zdravlje. U Osijeku nema normalnog života. Ne možemo da izađemo jer je neizdrživo. Domaće životinje i kućni ljubimci više nisu prisebni. Ovako više ne ide", rekla je Lucija Tadić, predsednica osječkog Veća Mesnog odbora Lijeva obala povodom najezde komaraca koja je zadesila ovaj grad.

Hrvatska

Invazija komaraca u celoj Osječkoj-baranjskoj županiji je nepodnošljiva, a potražnja za sprejevima je ogromna. Deca alergična na ubode komaraca zatočenici su svojih domova popodne i uveče.

Posebno je neobično to što komarci u rojevima uleću u kuće, stanove i sobe.

"Ovako strašno nikad nije bilo. Pa ne možemo uveče ni po namirnice. Deca ne mogu u parkove. Ovo je elementarna nepogoda, a niko ne čini ništa. Ako se ovako nastavi, izaći ćemo na ulice, ako treba, i u zaštitnim odelima", rekla je Tadićeva.

foto: Čitalac 24sata.hr

O kakvim mukama se radi pokazuju i fotografije.

"Ne može se živeti od komaraca. Jutros sam išao da šetam s prijateljima i oni su odlučili da obuku ova zaštitna odela. Ja nisam ništa obukao i vratio sam se s gomilom uboda. To jednostavno nije normalno da moramo da oblačimo trenerku i jaknu na ovim temperaturama. Ovo je elementarna nepogoda", rekao je jedan Osječanin.

Građani prozivaju gradsku upravu, a gradska uprava obližnje opštine koje zbog nedostatka novca ne čine ništa.

Profesorka biologije, Nataša Turić, objasnila je da su glavni uzrok velikog broja komaraca velike poplave i visoki vodostaj.

"Čak sedam godina nije bilo velikih poplava u Kopačkom ritu kao sad. Moramo se prebaciti s tradicionalnog na savremeno tretiranje komaraca, u kojem se direktno napadaju jaja", pojasnila je Turićeva.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Čitalac 24sata.hr