Foto: AP, Printscreen YouTube/RuptlyTV

UPOZORENJE

MOĆNA PORUKA IRANSKOG GENERALA TRAMPU: Mogli smo da vam oborimo i avion sa 35 ljudi koji je pratio, ali smo se SUZDRŽALI! Nek vam to bude UPOZORENJE! (VIDEO)

Komandant ratnog vazduhoplovstva iranske Islamske revolucionarne garde, brigadni general Amir Ali Hadžizade, izjavio je da su njegove snage, koje su oborile amrički dron nad svojom teritorijom, primetile i američki vojni avion P-8, u kom je bilo 35 osoba, ali su se suzdržale.

Planeta
> 14:50h

"Sa američkim dronom u regionu bio je i američki avion P-8 sa 35 ljudi. Ovaj avion je, takođe, ušao u naš vazdušni prostor i mogli smo da ga oborimo, ali nismo", izjavio je Hadžizade i dodao da su delovi američkog drona, čije je fotografije Iran danas objavio, dokaz da je američki dron bio iznad teritorije Irana kada ga je Garda oborila.

"Postoji neosporan dokaz o prisustvu drona u iranskom vazdušnom prostoru", potvrdio je Abas Arakči, zamenik šefa diplomatije u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Švajcarske u Iranu Markusom Lejtnerom.

Kako je saopšteno, Iran je pozvao na razgovor švajcarskog ambasadora, koji, takođe, zastupa američke interese u Iranu, kako bi protestovao zbog upada američke bespilotne letelice u iranski vazdušni prostor. Švajcarska zastupa američke interese u Iranu jer Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose od 1979. godine.

Prethodno su i iranska i američka vojska objavile snimke rušenja drona "RQ-4 Global Hawk" koji je pao u Omansko more. Američki zvaničnici tvrde da je dron pao u međunarodne vode i da nije leteo u iranskom vazdušnom prostoru, dok Iranci tvrde suprotno.

Sinoć je američki predsednik Donald Tramp naredio napad na Iran, ali se ubrzo predomislio i obustavio ga u poslednjem trenutku, jer su avioni već bili u vazduhu, a i brodovi spremni za napad.

Kurir.rs/RT/Tanjug