Foto: Screnshot

otvoreno

BIVŠI PREDSEDNIK BUGARSKE PATOSIRAO MAKEDONCE: Rađa se antibugarski makedonizam u najgrubljoj formi! Ilindenski ustanak je naš!

Izjava bivšeg Bugarskog predsednika dolazi povodom najnovijih sporenja oko makedonskog nacionalnog identiteta, poručivši da je Ilindenski ustanak (1903. godine) bio bugarski po svom karakteru.

Severna Makedonija

Bugarska i Makedonija potpisale su 2017. u Skoplju dogovor o dobrosusedskim odnosima, prilikom službene posete bugarskog premijera Bojka Borisova kolegi Zoranu Zaevu, a Parvanov je u intervjuu za bugarski list "24 časa" govorio o aktuelnim pitanjima između dve zemlje i ovom dogovoru.

Kako prenosi skopski sajt Plusinfo, Parvanov smatra da deo problema leži uparavo u ovom dogovoru, koji po njemu nije rešio problem vezan za opštu istoriju "kao onaj koji su napravili Grci", misleći na Prespanski sporazum o uspostavljanju imena Severne Makedonije, već je problem prebačen jednoj komisiji koja nema mandat za takvo nešto.

Navodi se da je Parvanov poručio da Bugarska u razgovorima sa Makedonijom treba da se drži toga da je Ilindenski ustanak bio bugarski po svom karakteru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot