Foto: AP

oružje

OVO JE RUSKA RAKETA OD KOJE DRHTI PLANETA: Moskva rešila da obelodani karakteristike moćnog SARMATA, sve zapanjio maksimalni domet (VIDEO)

Na vojno-tehničkom sajmu „Armija-2019“ proizvođači interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ su po prvi put javno prezentovali njene zaista superiorne tehničko-taktičke karakteristike.

Planeta
> 08:35h

U brošuri koja opisuje IBR „Sarmat“ se navodi da ova raketa može da pogodi tačku koja se nalazi na daljini od 18 hiljada kilometara u odnosu na mesto odakle je lansirana. Njena startna masa iznosi 208,1 tona, a teret koji može da podigne dostiže težinu od 10 tona. Najveća težina se odnosi na gorivo koje u ovom slučaju teži 178 tona. Dužina rakete „Sarmat“ dostiže 35,5 metara, dok njen prečnik iznosi 3000 mm. U brošuri se napominje da je raketa opremljena sa bojevim blokom koja se sastoji od više nezavisno usmerenih bojevih glava¹- prenosi internet portal Ria Novosti.

Na sajmu je prikazana maketa ove rakete.

Nedavno je ruski predsedik V.V.Putin najavio uvođenje IBR „Sarmat“ u Raketnu vojsku strateške namene, ali takođe i bojeve lasere „Peresvet“, podvodni dron-torpedo „Posejdon“ i hiperzvučne rakete „Kinžal“-prenosi internet portal Vzgljad.

U maju ove godine je saopšteno da rusko Ministarstvo odbrane planira da u naredne dve godine (2019-2021) realizuje dva lansiranja interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“.Za kompletiranje eksperimentalnog kontingenta IBR „Sarmat“ bila su potreba tehnička unapređenja fabričkih kapaciteta koji će proizvoditi ove rakete. Objavljeno je i da će se testovi balističke rakete „Sarmat“ obaviti na kosmodromu Pleseck, gde su već stvoreni infrastrukturni uslovi za realizaciju ovih lansiranja.

Početkom februara ove godine je objavljeno da su testiranja interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ pokazala potpunu ispravnost primenjenih tehničkih rešenja prilikom njenog konstruisanja.

¹Pretpostavka je da će „Sarmat“ umesto 10 imati najmanje 15 bojevih glava sa zasebnim blokovima koji se samostalno navode. Oni će biti grupisani u obliku „grozda“, od kojih će svaki pojedinačno da ima snagu 150-300 kilotona.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: