Foto: Printscreen, Profimedia, EPA FLAVIO LO SCALZO, EPA NEIL HALL

eVROPA REKLA NE LAŽNOJ DRŽAVI

VELIKA POBEDA SRBIJE NA VIDOVDAN! KOSOVO NE MOŽE NA EVROVIZIJU: Rampa za Anu Oksu, Ritu Oru i Duu Lipu!

Izvisili... Na glasanju u Oslu RTS uspeo da ubedi čelnike Evropske agencije regulatornih tela da ne dozvoli ulazak južne srpske pokrajine u EBU. Samim tim, ni pevačice albanskog porekla neće moći da pevaju za lažnu državu.

Stars
> 13:01h

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je da Kosovo prihvati kao samostalnu državu i da ono bude primljeno u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), čime mu je i onemogućila da učestvuje na Evroviziji, što znači da ni Ana Oksa, Rita Ora i Dua Lipa, kosovske pop uzdanice, neće moći da predstavljaju lažnu državu.

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je da Kosovo prihvati kao samostalnu državu i da ono bude primljeno u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), čime mu je i onemogućila da učestvuje na Evroviziji, što znači da ni Ana Oksa, Rita Ora i Dua Lipa, kosovarske pop uzdanice, neće moći da predstavljaju lažnu državu.

Na sastanku u Oslu RTS je uspeo da se izbori da oni ne budu primljeni u ovu organizaciju. Predstavnici Javnog servisa su čelnicima EBU objasnili da Kosovo želi na Evroviziju iz političkih razloga. Promenu statusa tražile su Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Mađarska.

Politički potez

- Članice EBU nisu prihvatile da se izmeni status i da Kosovo bude ravnopravni član. Razlog koji je RTS naveo jeste da je to što Kosovo želi u EBU politički potez, i on je uvažen - kaže za Kurir Miki Mihajlović, koji je u ime RTS prisustvovao zasedanju.

- Evropska radiodifuzna unija je važna za nas. Za formiranje jedne nacije ništa nije važnije od učešća na Pesmi Evrovizije - poručuju političari s Kosova.

Ipak, vrata će im do daljeg biti zatvorena, pa Ana Oksa, Rita Ora i Due Lipa, neće moći da nastupe na najstarijem muzičkom takmičenju. Upravo za ove tri pevačice ranije se spekulisalo da bi mogle da predstavljaju otcepljenu srpsku pokrajinu na Evroviziji, posebno jer su bliske tamošnjim vladajućim strukturama. Ana Oksa dugo je bila udata za Bedžeta Pacolija, tajkuna i ministra spoljnih poslova Kosova. Ona je inače svojevremeno iz komunističke Albanije pobegla u Italiju, gde je kasnije izgradila karijeru uspešne pevačice.

Pale se na korene

Da je i Rita, inače rođena u Prištini, bliska kosovskim vlastima, pokazuje to što je 2018. nastupala na proslavi desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti. Njena porodica postala je i vlasnik vile u glavnom gradu južne srpske pokrajine.

Dua Lipa rođena je 1995. u Londonu, gde su njeni roditelji došli pre njenog rođenja. Malo nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, preselila se u Prištinu, u kojoj je živela dve godine, a onda se vratila u britansku prestonicu. Mlada pevačica, koja je jedna od najpopularnijih u Velikoj Britaniji, ali i celoj Evropi, peva na engleskom jeziku, a pre nekoliko godina održala je koncert u Prištini.

Olivera Kovačević za Kurir KOSOVO HTELO NEZAVISNOST PREKO EVROSONGA

foto: Dragana Udovičić

- Način na koji su predstavnici Kosova pokušali da uđu u EBU suprotan je svim pravilima i dogovorima koje smo potpisali mi kao država i mi kao Javni servis Srbije. Gorak ukus mi ostavlja to što su naše najbliže kolege iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije pokušale da stave prijem Kosova na dnevni red. Kosovski javni servis dobija pomoć od EBU i to je prihvatljivo dok god ne pokušaju da Kosovo predstave kao samostalnu državu. Politika je sve, ali u ovoj situaciji politizacija i manipulacija nisu način da se ostvaruju snovi o nezavisnosti neke teritorije - kaže za Kurir Olivera Kovačević, urednik Zabavnog programa RTS.

REAGOVANJA

OGNJEN AMIDŽIĆ Ostanimo dosledni

foto: Damir Dervišagić

Nadam se da ćemo ostati dosledni u svojim odlukama o pitanju Kosova i njegovog učešća na Evroviziji, ali samo je pitanje dokle ćemo moći da izdržimo.

MILIĆ VUKAŠINOVIĆ Zlotvori nisu uspeli

foto: Zorana Jevtić

Super, bravo! Drago mi je što zlotvori koji nam zagorčavaju život ovoga puta nisu uspeli.

GOCA TRŽAN I mala pobeda je velika

foto: Vladimir Šporčić

Svaka pobedica, pa čak i tako mala, ipak je pobeda.

NADA TOPČAGIĆ Podržavam svaku

foto: Dragan Kadić

ispravnu odluku

Mislim da muzika ne bi trebalo da se meša s politikom. Mogu samo da kažem da ja podržavam svaku odluku koja je doneta na ispravan način, to je dovoljno.

CAKANA Drago mi je što Rita i Dua ne mogu na Evrosong!

foto: Ana Paunković

Iskreno, drago mi je što je tako zbog Srbije. A za njih me baš briga. Eto, sad njihove Rite i Due ne mogu da idu na Evroviziju (smeh). Ja to posmatram kao kriminal, sve što se tamo dešava. Nesporno je da Kosovo ima dobru muziku trenutno. Ali ipak, to nije dovoljno da ispune uslov za odlazak na Evroviziju, niti bi bilo dobro da je tako.

NENAD KNEŽEVIĆ KNEZ Ne bih ništa komentarisao

foto: Marina Lopičić

Ne bih ništa komentarisao. Hvala. Ne znam ni da je Crna Gora glasala za njihovo članstvo, stvarno nisam upućen u to.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! NAŠI NAJLEPŠI VOĆNI KOLAČI: Recepti koji će vas osvežiti tokom leta

Kurir danas svim čitaocima poklanja dodatak Naši najlepši voćni kolači sa više od 40 odabranih recepata sa fotografijama, kao što su: maline u krem-siru, kolač sa kupinama, palačinke sa jabukama, zeleni voćni kolač, korpice sa bananama, veknica sa borovnicama, gnezda sa jagodama i mnogi drugi.

foto: Promo

Kurir.rs/I. Ercegovčević, M. Dejanović/Foto: Printscreen,Profimedia,EPA FLAVIO LO SCALZO, EPA NEIL HALL