Foto: Profimedia

UDAR

ALBANSKI PREMIJER BEZ PODRŠKE NA IZBORIMA: Rama puko, ima samo 21% glasača (VIDEO)

TIRANA - Samo 21,6 odsto ljudi glasalo je na lokalnim izborima u Albaniji, koje je organizovala stranka premijera Edija Rame uprkos bojkotu opozicije i predsednika zemlje Ilira Mete.

Planeta

Izbori su prošli u napetoj atmosferi zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nisu zabeleženi, osim jednog manje važnog. Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije, koji se dogodio prvu put nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1990. godine, prenosi makedonski portal a1on.

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao da je „ovaj dan bio istorijski momenat za Albaniju, kad je država dobila budućnost, građanstvo i nadu.

- Ovaj 30. jun je bio istorijski momenat u jednoj Albaniji koja nekoliko meseci proživljava ozbiljne političke tenzije. One teže da blokiraju naš napredak i integraciju albanskog naroda u EU. Bio je ovo dan kulminacije istorijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova istorije i pravedne Albanije. Pobedila je budućnost, građanstvo, nada. Pobedila je dostojanstveno evropska Albanija - poručio je albanski premijer.

Sa druge strane, lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je da je čak 85 odsto Albanaca odbacilo „masku Edija Rame.

Kurir.rs/Foto: Profimedia