Foto: Screenshot

gest dobre volje

MOŠTI SVETOG PETRA U ISTANBULU: Neočekivani poklon pape Franje patrijarhu Vartolomeju (VIDEO)

U onome što je vaseljenski patrijarh Bartolomej opisao kao "hrabar i hrabar" gest, papa Franja je dao patrijarhu čuveni relikvijar koji sadrži fragmente kostiju za koje se veruje da pripadaju Svetom Petru.

Planeta

Jedini put kada je bronzani relikvijar bio javno prikazan je u novembru 2013. godine, kada je papa Franjo držao završnu misu za Godinu vere koju je počeo papa Benedikt XVI.

U bronzanom kućištu nalazi se devet fragmenata kostiju otkrivenih tokom iskopavanja nekropole ispod bazilikom Sv. Petra, koja su počela 1940-ih godina.

Šezdesetih godina dvadesetog veka arheolog Margarita Gvarduči objavila je dokument koji tvrdi da je pronašla kosti sv. Petra u blizini mesta koje je identifikovano kao njegova grobnica.

Iako nijedan papa nikada nije izjavio da su kosti autentične, Pavle VI je 1968. objavio da su "relikvije" sv. Petra "identifikovane na način koji možemo smatrati uverljivim".

Papa Pavle je uzeo devet fragmenata kostiju, naručio bronzani relikvijar i čuvao relikvije u svojoj privatnoj kapeli u papskom stanu.

Papa Franjo ih je uklonio iz kapele 29. juna, na praznik sv. Petra i Pavla.

Patrijarh Vartolomej je poslao delegaciju koju je predvodio nadbiskup Job iz Telmesosa u Vatikan na proslavu praznika. Nakon svečane mise, papa Franjo i arhiepiskop Job su se spustili u grob sv. Petra uspod oltara.

Onda je, rekao je nadbiskup, papa Franjo ga zamolio da ga sačeka jer je imao dar za svog "brata" patrijarha Vartolomeja.

"Za nas je ovo bio izvanredan i neočekivan događaj za koji se nismo mogli nadati", rekao je Vatikan. On je nazvao patrijarha Vartolomeja čim je mogao da mu saopšti vest.

Dogovoreno je brzo za monsinjor Andrea Palmieri, podsekretar Papskog saveta za promovisanje hrišćanskog jedinstva, da prati relikvije u Fanar, sedište pravoslavnog patrijarhata u Istanbulu.

Bio je to "još jedan gigantski korak ka konkretnom jedinstvu", rekao je nadbiskup Job.

Patrijarh Vartolomej je na ceremoniji 30. juna primio relikvije, "Papa Franjo je napravio ovaj veliki, bratski i istorijski gest" dajući pravoslavnim fragmente moštiju sv. Petra.

"Bio sam duboko potresen", rekao je patrijarh. "Bila je to hrabra inicijativa pape Franje."

Kurir.rs/Boston pilot Foto: Screenshot