Foto: EPA

severnomorsk

BILI SU JUNACI DO KRAJA Šojgu opisao borbu mornara stradalih u požaru na podmornici: Prvo su spasli civile, SVI ĆE BITI ODLIKOVANI! (VIDEO)

Iz zapaljenog odeljenja podmornice ruske mornarice prvo je evakuisan civil i za njim zatvoreno okno, saopštio je na ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa članovima komisije za utvrđivanje uzroraka požara na istraživačkoj podmornici u Severomorsku.

Planeta
> 12:57h

"U kritičnoj situaciji mornari su se poneli junački. Iz odeljenja zahvaćenog požarom prvo su evakuisali civilnog predstavnika industrije, zatvorili za njim otvor, kako bi sprečili širenje vatre po čitavoj podmornici, a sami se do kraja borili za opstanak broda“, rekao je Šojgu.

On je naglasio da su "cenom svojih života izvršili težak zadatak – likvidirali žarište požara, spasili svoje drugove i podmornicu“.

Ministar je dodao da su se u podmornici nalazili vrhunski vojni specijalisti i profesionalci koji su izvodili važna istraživanja Zemljine hidrosfere. Svi poginuli oficiri dobiće državno ordenje, dodao je Šojgu.

"Sedmorica poginulih bili su kapetani prve klase, a trojica kapetani druge klase. Dvojica su bila heroji Rusije. Svi poginuli oficiri dobiće državne nagrade“, rekao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. Istražni komitet Rusije je počeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara.

Putin je u utorak naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da lično ode u Severomorsk i sasluša izveštaje o uzrocima incidenta, kao i da pomogne i pruži podršku porodicama poginulih mornara. Šojgu je jutros stigao u Severomorsk, gde je održao sastanak sa članovima komisije za utvrđivanje uzroka požara.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA