Foto: MUP Srbije

na samitu zapadnog balkana

DRŽAVNA SEKRETARKA POPOVIĆ IVKOVIĆ: U upravljanju oružjem Srbija se rukovodi strategijom EU (FOTO, VIDEO)

Društvo

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković govorila je danas na na konferenciji ministara na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa o naporima i rezultatima Srbije u sprovođenju Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

"Srbija usmerava svoje prioritete u oblasti upravljanja oružjem kao doprinos implementaciji nove Strategije Evropske unije iz novembra 2018. i implementaciji Mape puta koju smo usvojili u Londonu u okviru Berlinskog procesa. U junu ove godine smo usvojili Strategiju i prateći Akcioni plan u ovoj oblasti, dokumenta koji će obezbediti implementaciju obaveza iz Mape puta", rekla je Popović Ivković.

foto: MUP Srbije

Ona je istakla da je proces implementacije Mape puta bitan da bi Srbija doprinela ispunjenju prelaznog merila u oblasti oružja u sklopu pregovaračkog Poglavlja 24 za pristupanje Evropskoj uniji, kao i da bi se dao pun doprinos očuvanju bezviznog režima za građane sa Evropskom unijom.

Podsetila je da je MUP Srbije usmerio svoje reforme ka izmeni normativnog okvira u smislu usaglašavanja sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti i dostizanja standarda država članica.

"U tom smislu već smo napravili prve korake. Usvojili smo Zakon o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije čime smo izmenili propis koji je bio na snazi od 1969.", kazala je Popović Ivković.

foto: MUP Srbije

Ona je podsetila i na rad na unapređenju organizacione strukture tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa koji će stvoriti bolji okvir za borbu protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem.

Navela je i da reforme koje MUP sprovodi idu ka jačanju kapaciteta za skladištenje oružja, municije i eksploziva, uz stvaranje uslova za kontinuirano uništenje njihovih viškova, kao i unapređenje postupka i efekata dobrovoljne predaje oružja i procesa legalizacije.

"Radićemo i na kontinuiranom uništenju viškova vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija. Želim da napomenem da smo samo u 2017. uništili preko 18.000 komada vatrenog oružja, dok smo u prethodnih sedam uništili više od 126.000 komada", poručila je Popović Ivković.

Kako je navela, radi se i na sprovođenju sveobuhvatnih kampanja za informisanje javnosti o rizicima od vatrenog oružja.

Popović Ivković je zahvalila Evropskoj uniji, Francuskoj i Nemačkoj što na odgovoran i predan način čine dodatne napore u cilju usaglašavanja regionalnog odgovora na problem ilegalnog posedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja, njegovih delova, municije i eksploziva, kao i UNDP-SEESAK-u na velikoj pomoći u implementaciji nacionalnih politika i doprinosu za razvoj i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Kurir.rs/Tanjug)