Foto: printscreen YT

upornost GRČKE POLICIJE se isplatila

ZAPLENJENO 5,3 TONE DŽIHAD DROGE: U daskama otkriveno 33 miliona tableta kojima su se kljukali borci Islamske države! DILERI PUKLI MILIJARDU EVRA! (VIDEO)

Grčke vlasti zaplenile su rekordnih 5,3 tona tableta "kaptagona", droge slične amfetaminu, prilikom pretresa teretnog broda u glavnoj luci u Pireju.

Planeta
> 08:13h

Gotovo 33 miliona tableta bilo je sakriveno u tri kontejnera sa drvenim daskama namenjenih Kini. Pošiljka iz Sirije stigla je u Pirej 19. juna i brod je trebao da nastavi put prema istoku posle nedelju dana.

Grčki zvaničnici su, po dojavi američke DEA, sa psima tragačima sedam dana pretraživali brod i na kraju otkrili drogu. Ulična vrednost narkotika procenjuje se na čak milijardu evra.

Kaptagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg nervnog sistema. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu lečenja ADHD. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod vođa terorističkih napada u Parizu i Tunisu.

"Poznata je i kao droga za džihadiste i droga za super-ratnike i zato je posebno zanimljiva na Bliskom i Srednjem istoku gde se smatra da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor.

Međutim, kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne uznemirenosti, agresivnog i suicidnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska", objašnjavaju stručnjaci.

Kurir.rs/OneTV

Foto printscreen YT