Petnica

Bertoluči: Otkriće božje čestice samo početak

Direktor istraživanja u Evropskom savetu za nuklearnu fiziku (CERN) Serđo Bertoluči poručio je, gostujući u Istraživačkoj stanici "Petnica", da je otkriće čestice koja može biti Higsov bozon samo početak novih otkrića

Društvo
> 12:14h

BEOGRAD - Direktor istraživanja u Evropskom savetu za nuklearnu fiziku (CERN) Serđo Bertoluči poručio je, gostujući u Istraživačkoj stanici "Petnica", da je otkriće čestice koja može biti Higsov bozon samo početak novih otkrića koja slede.

Bertoluči je kao specijalni gosto držao predavanje u okviru CERN-ove Transevropske škole fizike visokih energija, koja se danas završava, a čiji domaćin ove godine bila "Petnica".

"Trud od nekoliko decenija izgradnje CERN -ovih postrojenja, razvoja neophodnih tehnologija i velika posvećenost u naučnim istraživanjima počela je da daje rezultate. Otkriće čestice koja može biti Higsov bozon je samo početak novih otkrića koja slede", ocenio je Bertoluči.

On je naglasio da je veliko zadovoljstvo biti deo tog naučnog otkrića i učestvovati u istorijskom trenutku za razvoj nauke, navodi se u saopštenju Istraživačke stanice "Petnica".

U Transevropskoj školi fizike visokih energija učestvuje 55 mladih profesionalnih istraživača, koje delegiraju istraživački instituti, pre svega iz evropskih zemalja, ali i iz Kine, Indije i Afrike, kao i 15 predavača.

Bertolučijevom predavanju su imali priliku da prisustvuju i srednjoškolci, polaznici redovnih programa, koji su trenutno u "Petnici" i "iz prve ruke" čuju kako se nauka razvija u najvećem centru na svetu.

Direktor istraživanja u CERN-u je pohvalio požrtvovan rad sa mladima koji vole nauku u istraživačkoj stanici "Petnica", tokom tri decenije postojanja, i zahvalio se na gostoprimstvu.

Srbiji je ove godine pripala čast, kao novoj članici CERN-a, da od 13. do 20. jula ugosti Transevropsku školu fizike visokih energija, kao i "Petnici" koja je širom Evrope prepoznata kao prestižna institucija za obrazovanje talentovanih učenika.

Direktor "Petnice" Vigor Majić ranije je naveo da je reč o prvom programu stručnog usavršavanja koji CERN sprovodi u Srbiji. CERN Transevropsku školu fizike visokih energija organizuje već šest godina za redom, sa ciljem da pored edukacije mladih istraživača, podstakne i ojača saradnju između istočne i zapadne evropske naučne i pedagoške zajednice.