Foto: Printscreen: Youtube/YTME of Military

JEZIVO

ZARATILA PLEMENA U PAPUA NOVOJ GVINEJI: 24 mrtvih, klali i trudnice i decu! Vlasti traže OSVETU!

U plemenskim sukobima za nekoliko dana su stradale 24 osobe u Papui Novoj Gvineji, gde su vlasti obećale da će krivično goniti odgovorne i osvetiti ubistva.

Planeta
> 09:57h

Broj žrtava i vreme izbijanja nasilja u zabačenoj provinciji Haja variraju u izveštajima australijskih medija, ali guverner provincije Filip Undijalu rekao je za australijsku televiziju da je u selu Karida u poslednjem nasilju poginulo 16 ljudi.

Borbe među rivalskim klanovima traju vekovima u toj siromašnoj državi na Pacifiku, ali su postale smrtnosnije sa dolaskom automatskog oružja.

Među 24 žrtve za tri dana bile su dve trudnice, kao i osmoro dece, saopštile su lokalne vlasti na zapadu zemlje.

Ova ubistva su, kako se pretpostavlja, odmazda za neki prethodni sukob u kojem je ubijeno sedam osoba, rekao je Undijalu.

"Ovo je eskaliralo u masakr nad nedužnim ženama i decom", dodao je on, prenosi AP.

Lokalni list "Post-Kurir", međutim, javlja da je u selima Karida i Peta od subote ubijeno 24 ljudi.

"Ovo nije plemenska borba gde se suprotstavljeni seljani bore na polju. Ovo je gerilski sukob što znači da se medjusobno kriju i beže, i prave zasede neprijtateljima", rekao je policijski inspektor Tedi Augvi.

Plemenski sukobi česti su u unutrašnjost Papua Nove Gvineje, gde se meštani svete smrt svojih rođaka.

Tačni motivi sadašnjih napada nisu poznati ali se pominju stara rivalstva uzrokovana pljačkama i silovanjem, kao i sukobi na plemenskim granicama.

Premijer Džejms Marape, poreklom sa tog područja, obećao je jačanje bezbednosti i rekao da će odgovorni biti krivično gonjeni.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Printscreen: Youtube/YTME of Military