Foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

čeka se reakcija nadležnih

OGLASIO SE I STUDENT KOME JE PROFESORKA IZ PODGORICE UKRALA RAD: To je moj specijalistički rad, ali na njemu nije moje ime!

Pravnik Đorđije Drinčić potvrdio je medijima da je njegov specijalistički rad pod imenom vanredne profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović objavljen u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

Crna Gora
> 10:54h

“Rad je moj specijalistički rad. Ne znam u kojim okolnostima je objavljen pod profesorkinim imenom, ali očekujem da će odgovor na to pitanje dati nadležni univerzitetski i državni organi”, kratko je kazao Drinčić.

Đuranovićeva je doslovno prepisala rad Drinčića, kojem je na specijalistčkim studijama bila mentor, i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu.

To je pokazala analiza Centra za građansko obrazovanje (CGO).

foto: Printscreen/Vijesti.me

“S obzirom na to da se radi o drastičnom primeru plagijarizma od vas očekujemo da preispitate kompletan dosadašnji rad Lakićević Đuranovićeve i utvrdite da li se ona i ranije u svojim radovima (diplomski, magistarski, doktorski, naučni i drugi radovi) služila sličnim nedozvoljenim sredstvima, a sve u cilju sticanje koristi, odnosno referenci za izbor u akademsko zvanje”, stoji u inicijativi CGO.

Student Đorđije Drinčić je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, objavila kao svoj i to pod nazivom “Uloga i značaj Suda

pravde Evropske unije u stvaranju i primeni prava EU - primeri iz prakse”.

Da će protiv nje biti pokrenut postupak za ispitivanje akademskog integriteta indirektno su potvrdili i sa Pravnog fakulteta i to nakon inicijative koju je CGO juče prosledio toj ustanovi i Rektoratu UCG.

“Pravni fakultet smatra nedopustivim svaki oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora, koji je dokazan u zakonom utvrđenoj proceduri, jer je akademski integritet nastavnog osoblja Pravnog fakulteta od posebnog značaja za stvaranje novih, uspješnih generacija pravnika, sudija i advokata”, odgovorili su iz te ustanove.

foto: Printscreen/Vijesti.me

Profesorka ni juče nije odgovarala na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

“Videćemo kako će se prema tome odrediti, a posebno kako će to učiniti rektor Nikolić koji ima najveću odgovornost, a znamo i da je bio agilan kad je reč o političkim neistomišljenicima. Ovaj slučaj je udar i na kredibilitet UCG, ili ono što je do sada od kredibiliteta državnog univerziteta ostalo.

foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

Ne bi bilo dobro da Nikolić i drugi nadležni na UCG sada vreme troše u načinima da administrativno operu ruke od ovog slučaja, kako je to ranije bila dominantna praksa, jer je to i do sada nanelo nemerljivu štetu samom UCG i razvoju zdrave akademske zajednice zasnovane na znanju i kritičkom promišljanju”, poručila je direktorka CGO Daliborka Uljarević.

Ni iz Rektorata UCG nisu odgovarali na pitanja.

Kurir.rs/Vijesti.me (Tina Popović) Foto: Vijesti/Vesko Belojević