Foto: Privatna Arhiva

KOKAIN

ISTRAŽITELJI NA TRAGU NARUČILACA TONE KOKAINA: Rumuni stežu obruč oko Sorajinih prijatelja!

Posle optužnice protiv dvojice Vranjanaca zbog učešća u švercu droge vredne preko 300 miliona evra, tužilaštvo za organizovani kriminal susedne države prikuplja dokaze protiv organizatora transporta droge

Crna Hronika
> 16:44h

Rumunski istražitelji koji su podigli optužnicu protiv dvojice Vranjanaca Todeta K. (50) i Nenada C. (43) zbog sumnje da su učestvovali u švercu tone kokaina pronađenog u martu u toj državi otvorili su novu istragu, u kojoj love organizatora i finansijera droge vredne 300 miliona evra!

- Sumnja se da je u švercu učestvovala međunarodna kriminalna grupa u kojoj su osim Srba i Rumuna i državljani Španije - preneli su rumunski mediji.

foto: AP/Vadim Ghirda

Nisu na optužnici

Podsetimo, posle zaplene više od tone kokaina izuzetno visoke čistoće - od kog je deo pronađen u kombiju, a deo u delti Dunava nakon što se prevrnuo brod koji ga je prevozio - spekulisalo se da operativne informacije ukazuju da su drogu naručili pripadnici škaljarskog i vranjskog klana, na čijem su čelu Igor Dedović, odnosno Davor Trajković iz Vranja.

- Njihova imena nisu se našla na optužnici, ali je rumunsko tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo paralelnu istragu u kojoj bi moglo da se dođe do njihovih imena. Poznato je da su dvojica uhapšenih bila zaposlena u transportnoj firmi Trajkovićevog najbližeg saradnika Miloša Milovanovića Glavče iz Vranja, koji je nedavno u jednom grčkom letovalištu fotografisan sa starletom Sorajom Vučelić - kaže naš izvor.

Optužnica na 19 strana Svađa razotkrila švercere U optužnici protiv dvojice Vranjanaca, kako je Kurir pisao, detaljno je opisano kako su oni otkriveni, i to slučajno, pošto su se posvađali na parkingu u blizini grada Tulče, dok su pretovarali drogu iz jednog vozila u drugo! - Raspravu o tome da u kombiju nema tona droge, koliko su očekivali da će biti, čuo je čuvar firme, koji je video da je jedan od njih ostavio ključ kombija u koji je spakovana droga na prednji levi točak. Kad su otišli, on je prišao kombiju, uzeo jedan paket i odneo u policiju - navodi se u optužnici. Policija je tada krenula u potragu za švercerima.

foto: Printscreen

Prema nezvaničnim informacijama, starleta iz Crne Gore, kojoj je zabranjen ulazak u Srbiju, u izuzetno je bliskim odnosima i s Trajkovićem, koji poseduje luksuzni restoran u Moskvi.

Prema optužnici rumunskog tužilaštva podignutoj protiv Todeta K. i Nenada C., njih dvojica su bila zadužena za transport kokaina kopnenim putem. - Tode K. zaustavljen je i uhapšen u kamionu u kom policija nije pronašla drogu, dok je Nenad C. uhapšen dok je pokušavao da pređe u Srbiju - navodi se u optužnici i dodaje da je on u kolima tada bio s trojicom Srba.

Policajac im pomagao

Prema nezvaničnim informacijama, Nenada C. preko granice su pokušali da prebace nedavno uhapšeni policajac iz Preševa Saša S. (40), blizak vranjskom klanu", kao i Marko Milovanović, rođeni brat Miloša Milovanovića Glavče. U automobilu sa njima, navodno, bio je još jedan policajac iz Kladova.

- Saša S. i Milovanović nisu tada uhapšeni jer nije bilo osnova. Lisice su stavljene samo Nenadu C., ali je rumunska policija kolege iz Srbije obavestila o tome sa kim je begunac pokušavao da pređe granicu - objašnjava izvor.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Privatna arhiva, Printscreen)