Foto: Printscreen

gledali su je u čudu

ONA JE DOBILA PRVU DESETKU: Pre 43 godine Nađa Komaneči je uradila nešto što se smatralo nemogućim! Ni semafor nije mogao da pokaže ocenu (VIDEO)

Nađa Elena Komaneči je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10.

Ostali sportovi
> 15:29h

U četrnaestoj godini Komanečijeva je postala zvezda Olimpijskih igara u Montrealu. Zbog nje je bilo teže doći do ulaznica za gimnastiku nego za košarkaške utakmice.

Vežba na dvovisinskom razboju prva je u istoriji Olimpijski igara ocenjena najvišom ocenom 10. Na tim je Igrama osvojila ukupno 5 medalja, od toga zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju te bronzu u vežbi u parteru. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u istoriji.

Tokom Igara u Montrealu korišćen je semafor koji uopšte nije mogao da prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10,0 ta ocena je na semaforu bila prikazana kao 1.0. Publika je negodovala, a mlada četrnaestogodišnjakinja je bila zbunjena, jer je u tom trenutku pomislila da je dobila ocenu 1, a ne 10 i bila je razočarana.

Na Igrama u Moskvi 1980. ponovno je briljirala, osvojivši zlato na gredi i u parteru (u parteru je podelila prvo mesto s Neli Kim), te još dva srebra: u ekipnom konkurenciji i u višeboju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: