Foto: Damir Dervišagić

kompromis mora da postoji

AMBASADOR FRANCUSKE O PROVOKACIJAMA IZ PRIŠTINE: Ovo je kao vožnja biciklom, ako se ne okreću pedale, može da se padne

Politika

"Nije na Francuskoj da nameće bilo kakvo rešenje, već ono treba da se pronađe između dve strane. Evidentno je da rešenje mora biti kompromisno i za to postoji verovatno više načina, naravno uz posredovanje Evropske unije, jer je to evropsko pitanje. Pri tome, dostizanje kompromisa ne ide ni preko provokacija ni preko pretnji."

Ovako je francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni odgovorio u četvrtak na pitanje da prokomentariše poruke iz Prištine da ih međunarodna zajednica "savetuje" da i oni kupuju raketne sisteme "mistral", ukoliko se ne zalaže za to da Kosovo, kroz sporazum sa Srbijom, ne bude priznato u postojećim granicama.

Mondoloni je dodao da ne može da komentariše izjave političara sa kojima nije u kontaktu, ali je ponovio da misli da se kompromis postiže putem dijaloga.

- Nemamo magično rešenje i znamo da je to pitanje osetljivo za Srbiju i želimo da pomognemo. Smatramo da status kvo nije dobro rešenje, jer tenzije u regionu mogu da se pojačavaju svakim danom. Ovo je kao vožnja biciklom, ako se ne okreću pedale, može da se padne - slikovit je bio francuski diplomata.

Sumirajući efekte posete predsednika Emanuela Makrona Beogradu, Mondoloni je rekao da je Srbija prvi partner Francuske na Zapadnom Balkanu - politički, ekonomski i strateški i da u prilog tome dovoljno govori činjenica što je predsednik Makron posetio samo Srbiju i što se iz Beograda vratio pravo u Pariz. Francuski ambasador je zahvalio srpskom narodu zbog izuzetno srdačnog dočeka predsednika Makrona, koji je, kako je rekao, iz Srbije otišao sa snažnom željom da Francuska bude više angažovana i prisutna u Srbiji i na Balkanu.

(Kurir.rs/Novosti/D.R.Đ./Foto: Damir Dervišagić)