Foto: EPA / Emilio Naranjo

kriza od aprila

SANČEZ BEZ PODRŠKE ZA FORMIRANJE VLADE: Dogovor sa levičarima mu je poslednja šansa!

Lider španskih Socijalista Pedro Sančez nije uspeo danas da dobije podršku parlamenta da formira vladu, ali mu ostaju još dva dana da pokuša da postigne dogovor sa krajne levičarskom strankom Podemos kako bi obezbedio prostu većinu.

Planeta

Sančezu, koji je vršilac dužnosti premijera još od izbora održanih 28. aprila, bila je potrebna apsolutna većina od najmanje 176 glasova od 350, ali nije uspeo da je dobije, preneo je Rojters. On je danas dobio 124 glasova "za", 170 je bilo "protiv", a 52 poslanika su bili uzdržana.

Lideru španskih Socijalista ostaje druga šansa u četvrtak kada mu je je potrebna prosta većina glasova.

Sve će zavisiti od toga da li će Socijalisti i Podemos rešiti nesuglasice kako bi postigli sporazum i obezbedili podršku manjih regionalnih stranaka, navodi britanska agencija.

foto: EPA / Ballestros

Odnosi između dve stranke su bili veoma napeti tokom proteklih nekoliko dana, ali su obe strane navele da žele da nastave pregovore kako bi postigle sporazum o koalicionoj vladi.

Neimenovani izvori u Podemosu i Socijalističkoj partiji kažu da je glavno pitanje između dve stranke koju bi ulogu imali ministri iz Podemosa.

Ako Sančez ne obezbedi podršku u četvrtak naredno glasanje bi moglo da bude održano u septembru, a ako ni tada Sančez ne uspe da obezbedi većinu, novi izbori će biti održani 10. novembra.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Emilio Naranjo