Foto: Uprava Carina Srbije

kažnjeni sa 400.000 dinara

KRALI GORIVO NA NEMAČKOM I RUMUNSKOM TANKERU: Carinici kod Velikog Gradišta primetili da nedostaje čak 2.500 litara goriva (FOTO)

Crna Hronika

Carinici su na dva broda koja su isplovljavala kod Velikog Gradišta iz Srbije primetili manjak goriva od skoro 2.500 litara, zbog čega se na ime novčanih kazni u državni budžet slilo pola miliona dinara.

foto: Uprava Carina Srbije

Kontrole su obavljene 13. i 23. jula, saopštila je danas Uprava carina.

Prilikom pregleda broda koji je plovio pod nemačkom zastavom 23. jula je u pogonskom tanku otkriven manjak od čak 1.822 litre dizel goriva.

Iako je posada broda prijavila da se u tanku nalazi 52.123 litara goriva, carinski službenici su utvrdili da je stvarna količina goriva zapravo 50.301 litar.

Prema presudi Prekršajnog suda u Požarevcu, posada broda kažnjena je novčanim iznosom od gotovo 400.000 dinara.

FOTO: Uprava Carina Srbije
FOTO: Uprava Carina Srbije
FOTO: Uprava Carina Srbije

Deset dana ranije, carinici su i na jednom rumunskom brodu takođe utvrdili da prijavljeno stanje ne odgovara realnom, kada su otkrili da u brodskom tanku nedostaje tačno 500 litara goriva.

Tom prilikom kapetan pomenutog broda kažnjen je sa nešto više od 100.000 dinara. Prema podacima Uprave carina, jedan od najučestalijih modaliteta krijumčarenja nafte i naftnih derivata je upravo manipulacija podacima o stanju pogonskog dizel-goriva. Naime, brodovi imaju pravo na tzv. pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina i akciza, pa je upravo to razlog zbog čega se njegovom prodajom umesto korišćenjem može napraviti profit koji je privlačan krijumčarima.

(Kurir.rs)