Ilustracija, Foto: AP

VELIKI PROBLEM NA BALKANSKOJ RUTI

MIGRANTI SE ŽALILI ŠVAJCARSKOJ TELEVIZIJI: Hrvatska policija nas tuče motkama i granama! Svakog dana nasilno proteraju u BiH oko 50 ljudi!

Švajcarska javna televizija SRF objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i o odgovornosti švajcarskih vlasti što, kako se navodi, ta zemlja, kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola, profitira od nezakonite i nasilne politike potiskivanja koju sprovode hrvatske vlasti.

Hrvatska

Migranti, koji su nedavno proterani iz Hrvatske u BiH, ispričali su novinarima SRF-a da su ih maskirani hrvatski policajci tukli, i to motkama i granama, pokazujući rane koje su zadobili po nogama i leđima.

Oni tvrde da ih je hrvatska policija dovela na granicu prema BiH, a da se onda osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir, po četvoro s obe strane, te da su naredili migrantima da prođu kroz špalir.

Potom su ih udarali motkama, najviše po nogama i leđima. U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pučkom pravobraniocu Lori Vidović da ga šefovi teraju da nezakonito i nasilno proteruje migrante.

foto: AP

Navodi se i da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tera da napuste Hrvatsku, što je protivzakonito.

Jedna osoba, koja živi blizu zelene granice s Hrvatskom, ispričala je da često čuje i pucnje i da je više puta svedočila tome da hrvatska policija proteruje migrante u BiH.

foto: AP

Prema procenama, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protera u proseku između 40 i 50 ljudi.

Ističe se i da "dve male zemlje imaju izvrsne odnose”, kao i da Švajcarska ove godine beleži manji broj tražilaca azila zahvaljujući politici potiskivanja, koju sprovode periferne članice EU, uključujući Hrvatsku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP