Foto: Tanjug/Beoinfo

Beograd za najuspešnije đake

ZORAN RADOJIČIĆ: Najbolji đaci iz Beograda jutros otišli na nagradno letovanje u Hrvatsku

Beograd
> 11:09h

Dvadeset najboljih osnovaca iz beogradskih škola otputovalo je jutros u Zambratiju kod Umaga, u Hrvatskoj, na letovanje, a ispratio ih je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Oni su otputovali u okviru projekta saradnje Grada Beograda i Ljubljane, pod nazivom "Autobus sreće", a na moru će provesti deset dana zajedno sa vršnjacima iz Slovenije.

Putuju deca starijih razreda, koja iz različitih razloga ove godine nisu mogla sa roditeljima na more.

Među njima i Đurđa Petrović, učenica šestog razreda OŠ "1.300 kaplara", koja kaže da nije očekivala da će ići na ovako lepo putovanje.

Usledio je poziv razrednog sterešine da kao odlična učenica otputuje na letovanje u Hrvatsku, što je bilo iznenađenje za celu porodicu.

- Nismo očekivali da ću ići na more. Drago mi je što ću da upoznam decu druge nacionalnosti i što ću ostvariti nova prijateljstva, rekla je Đurđa.

foto: Tanjug/Beoinfo

Učenici letuju u Zambratiju gde grad Ljubljana ima odmaralište za decu i njihov boravak tamo u potpunosti pokriva Ljubljana, dok je grad Beograd preko Sekretarijata za obrazovanje pokriva troškove autobuskog prevoza, putno osiguranje za decu, ketering, dnevnice za dva pratioca.

Mališane je na letovanje ispratio gradonačelnik Zoran Radojičić koji je naglasio da je ovo petnaesta godina za redom da Ljubljana omogućava deci iz Beograda da letuju u Hrvatskoj.

- Na letovanje idu naši najbolji đaci i većina njih će prvi put videti more. Ovo je lep način da se toj deci pomogne i da se skrene pažnja na najbolje učenike", rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je cilj da u narednom periodu deca iz Ljubljane dođu u Beograd, jer bi voleli da posete srpsku prestonicu.

Radojičić, koji je inače lekar po struci, savetovao je decu pred polazak na letovanje da se ne izlažu previše suncu, jer je celu Evropu zahvatio toplotni talas, da se druže dobro odmore, a da će Beograd nastaviti sa praksom nagrađivanja najboljih učenika.

(Kurir.rs/Tanjug)