Foto: promo

svečano počeo film festival

ANICI DOBROJ I IRFANU MENSURU DODELJEN ZLATNI PLATAN! Glumica otkazala premijeru u Minhenu zbog dolaska u Trebinje!

Pop kultura

Dodelom nagrade Zlatni platan za izuzetan doprinos evromediteranskoj sceni Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, u Trebinju je počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma.

Festival je otvoren numerom "Apsolutno tvoj", koju je izveo frontmen grupe "Mirzino jato" Mirza Alijagić, što je izazvalo oduševljenje publike jer je Mirza obećao da će nakon 40 godina održati koncert u Trebinju.

Primajući nagradu, Anica Dobra je istakla da je prvi put u Trebinju, ali da joj je prijem publike stvorio utisak kao da je bila već nekoliko puta.

"Ovo je velika nagrada za mene. Hvala svima vama što me podržavate i podižete me u oblake", kazala je ona i istakla da je svaki film koji je snimila za nju predstavljao lični uspeh, ali da Zlatni platan posmatra kao uspeh kulturne sredine iz koje je proizašla i postala onakva kakvu je publika zamišlja.

foto: promo

"Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja i smatram je dobrom platformom za pokazivanje naših potencijala van granica ove sredine", navela je Dobra, ispraćena burnim aplauzom publike.

Poručila je da je Zlatni platan učinio najboljom, što joj je posebna čast. "Imala sam potrebu da ponesem nešto što je lokalno. Vredne ženske ruke su napravile ovaj venčić. On je za mene velika čast", istakla je glumica koja je inače zbog uručenja ove nagrade otkazala učešće na premijeri u Minhenu jer joj je, kako je istakla, ovo priznanje važnije.

foto: promo

Irfan Mensur rekao je da Zlatni platan ne doživljava kao nagradu, već kao priznanje za trajanje, jer je na sceni već skoro 50 godina, sa svim uspesima i neuspesima. "Veoma sam uzbuđen. O platanima veoma malo znam, ali kad sam radio kuću, moj kum, koji je iz Trebinja, rekao mi je da zasadim platan. Taj platan je danas u mojoj bašti i on je sada veoma visok", rekao je Mensur.

foto: Dragan Kadić

On je istakao da Trebinje nema "zlatni platan", ali ga zato svake godine izmisli u vidu nagrade koju dobijaju najbolji glumci evromediteranskog regiona. "Postoji istočni i zapadni platan, a sa njihovim ukrštenjm čak deset vrsta. Molim vas da počnete da pričate da postoji severni i južni platan. Severni je Anica Dobra, a južni Irfan Mensur", kazao je Mensur.

Nakon svečane dodele usledile su projekcije filmova "Kolijevka" Sare Kolak i "Pijavice" Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem predstavio publici.

Kurir.rs / M. C. / Foto: Promo