Foto: FIBA

dNO DNA

PROPAST SRPSKE KOŠARKE! Englezi nas pobedili DVA PUTA u samo mesec dana! Sada smo nivo ESTONIJE, LUKSEMBURGA, SLOVAČKE?! Hoće li iko iz KSS da odgovora za ovu sramotu?

Čak dve mlade selekcije Srbije izgubile od Ostrvljana mečeve na evropskim prvenstvima i time zaokružile skandalozno leto za naš najtrofejniji sport

Košarka
> 08:13h

Verovali ili ne - Velika Britanija pobedila je Srbiju u košarci dva puta u samo nekoliko nedelja! Prvo je mlada reprezentacija poražena od Ostrvljana u četvrtfinalu EP, a proteklog vikenda su i juniori izgubili od Engleza?!

Šta se to dešava sa srpskom reprezentativnom košarkom? Mlada reprezentacija je ispala iz A divizije, i to tako što je izgubila od Italije sa neverovatna 23 poena razlika! Pre toga, u četvrtfinalu naš tim je izgubio od Britanije sa 77:72. Selekcija koju je kao trener vodio Oliver Popović time je obezbedila svojim naslednicima sledeće sezone da igraju u B diviziji sa Luksemburgom, Albanijom, Estonijom, Slovačkom i ostalim evropskim košarkaškim "silama".

Postavlja se pitanje odgovornosti selektora, ali i onih koji su ga postavili na tu funkciju, jer za ovakvu sramotu neko mora da odgovora. Da ovaj neuspeh nije izolovan slučaj, vidi se i iz rezultata na SP za igrače do 19 godina. Tu su izabranici Aleksandra Bućana zauzeli loše sedmo mesto. Ta selekcija važila je za jednu od talentovanijih...

I taman kada smo pomislili - to je to, desio se novi šamar. Ovoga puta od igrača do 18 godina koji su poraženi od Velike Britanije sa 87:85! Neverovatno i nezapamćeno za našu košarku da nas Englezi dobijaju u mlađim kategorija! Valjda će doći vreme kada se u KSS neće više praviti Englezi, nego će biti na raspolaganju javnosti za brojna pitanja koje ljudi u Srbiji žele da im postave. Ovako, oni su zavučeni u svoje kancelarije, a košarka nam pada na nikad niže grane.

Mlada reprezentacija 1/4 finale EP Srbija - V. Britanija 72:77

Juniori, grupna faza Srbija - V. Britanija 85:87

Selektoru krivi igrači

Aleksandar Bućan, selektor reprezentacije koja je na Svetskom prvenstvu zauzela sedmo mesto, krivce za taj rezultat našao je u igračima: - Statistika i individualna priznanja ne pomažu dalji razvoj košarke i igrača. Postaje očigledno da je prisutan nedostatak motivacije za učešće u onim delovima igre koji nisu obuhvaćeni statistikom, a bez kojih nema igranja košarke na pravi način i na visokom nivou. Drugim rečima, osnovni fokus igrača postaje individualni učinak, a sve ostalo izgleda kao da je od perifernog značaja - rekao je Bućan.

Kurir sport / Miloš Bjelinić