Foto: EPA

MALA ARMIJA

RUSKI PATRIOTSKI KAMP ZA MLADE: Ovde će deca učiti da rukuju oružjem i da voze tenk, a preko raspusta će imati vojnu obuku! Moskva planira da u ovo uloži preko 56 miliona evra! (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane planira da u Patriotskom parku sa vojnom tematikom otvori centar za edukaciju šolaraca.

Planeta
> 09:20h

Patriotski park nalazi se u Kubinki, na sat vremena vožnje od Moskve, i iako u teroriji predstavlja zabavu za celu porodicu, akcenat je na vojnom delu parka.

Deca se će moći da se upoznaju sa tenkovima i ostalim teškim naoružanjem, dok roditelji mogu uživati u kupovini suvenira, pretežno sa likom istaknutih ruskih državnika iz prošlosti, ali i Če Gevare, Fidela Kastra i ostalih bitnih istorijskih figura.

Od sada će u ovom parku srednjoškolci iz Moskve i okoline moći da jednom godišnje, na nedelju dana, učestvuju u vojnim treninzima i obuci. Vojno-patriotski centar nazvan je "Avangarda" i koštaće oko 56,5 miliona evra (oko 63 miliona dolara). Budžet će obezbediti grad Moskva, a izgradnja će početi u septembru.

"Još se razmatra da li će kamp biti deo obaveznog programa ili će biti dobrovoljan", rekao je izvor iz ministarstva odbrane ruskom RBC-u.

Još jedan izvor iz ministarstva potvrdio je da će deca tokom raspusta dolaziti u kamp na kompletnu obuku iz osnova vojne službe.

U sovjetsko vreme, vojna obuka je bila obavezna u svim školama. Njena svrha je bila da upozna učenike sa vojnim poslovima, kao i da ih nauči osnovne veštine rukovanja oružjem.

Nastavnici su uglavnom bili penzionisani oficiri, a polaznici kursa učenici devetog razreda. Predmet je početkom devedesetih godina zamenjen osnovama bezbednog života.

Pre četiri godine osnovana je Junarmija, omladinska armije Rusije. Organizaciji se do danas priključilo oko 550.000 članova, dece i omladine od osam do 18 godina. Ministar odbrane Sergej Šojgu osnovao ju je u maju 2016, na osnovu ukaza predsednika Vladimira Putina.

Vojni oficiri deci koje se priključe organizaciji prenose znanja iz vojne istorije, uče ih da rasklapaju i sklapaju "kalašnjikov", a sastavni deo programa su i sport i teorija ratovanja.

Kurir.rs/Blic/Moskov Tajms

Foto: EPA