Foto: Beta/Milan Obradović, Aleksandar Jovanović Cile

SUPERMEN

BORANIN IMAO NEVEROVATNU SREĆU: Tona zemlje zatrpala rudara,čudom preživeo

Izbegnuta tragedija - Darko P. povređen je kad se na njega, dok je radio u rudniku „Jama“, sručila velika količina rude. Darka su spasle kolege, koje su ga izvukle na sigurno

Crna Hronika
> 23:51h

Rudar Darko P. (45) iz Bora čudom je ostao živ kad je preksinoć na njega, dok je radio u rudniku „Jama“ na dubini od oko 700 metara, pala tona zemlje i kamenja!

Nesreća se desila u utorak. Darko P. je bio na svom radnom mestu u podzemnom rudniku „Jama“ iz sastava kineske kompanije „Ciđin Koper Bor“. - Sišao je u bunker za prihvat rude i hteo je da ga očisti duvaljkom. U tom momentu se pokrenula transportna traka koja u bunker ubacuje rudu. Darko je stajao nasred tog bunkera, a ruda je brzo počela da puni objekat pod zemljom - pričaju kolege povređenog rudara.

foto: Zorana Jevtić

Kako kažu, njihov kolega je počeo da viče i doziva pomoć dok ga je ruda zatrpavala ogromnom brzinom. Zapomaganje je, srećom, čuo jedan kolega. - Video sam kako kolega nestaje pod rudom. Ubrzo je ceo bio zatrpan. Dotrčao je još jedan rudar i zajedno smo uskočili u bunker - priča rudar koji je pomogao kolegi i dodaje da je tek tad krenula borba za goli život. - I nas dvojica smo počeli da tonemo i bili smo zatrpani do pojasa. Nismo mogli da mrdnemo. Sekunde su nas delile od toga da i mi skroz potonemo. Težina rude pritiskala nam je noge, nismo mogli ni napred ni nazad, a od Darka ni glasa da čujemo, niti da vidimo gde je. Digla se prašina, tutnjala je ruda - prepričava strahotu naš sagovornik.

Kako kaže, kolege su se u jednom trenutku dosetile da pokrenu bunker da prosejava rudu. - Na dnu se nalaze rešetke koje prosejavaju rudu. Ruda prolazi kroz njih i mislili smo, što se srećom ispostavilo kao tačno, da će ruda proći, a da će rešetke zaustaviti naše kolege - kaže sagovornik Kurira.

Kada je ruda bila prosejana, najpre su izašla dvojica rudara, koji su pritekli Darku u pomoć, a nakon desetak minuta ugledali su i Darka, koji je ležao na rešetki bez svesti. - Zaustavili smo sejalicu, pritrčali i izvukli ga. Krvario je i nije dolazio svesti. Uspeli smo da ga izvučemo na površinu i pozovemo Hitnu pomoć - kažu rudari.

Smešten u KC Niš

NIJE ŽIVOTNO UGROŽEN

Teško povređeni Darko Petrović smešten je u KC Niš i nije životno ugrožen. - Pacijent je zbrinut na odeljenju intenzivne nege na Klinici za anesteziju, u stabilnom je stanju, diše sam. Nije životno ugrožen. Zadobio je razderotine, oguljotine i povredu oka - rečeno je u KC Niš.

Kurir.rs/Suzana Božinović Foto:Beta/Milan Obradović Aleksandar Jovanović Cile