Foto: EPA/LUDOVIC MARIN

INCIDENT U FRANCUSKOJ

FARMERI LJUTI NA MAKRONOVE POSLANIKE, PA IM DEMOLIRALI KANCELARIJE: Bacali su stajsko đubrivo, pisali grafite, a evo zbog čega su besni! (VIDEO)

Francuski poljoprivrednici ljuti zbog postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kanadom bacali su stajsko đubrivo, ispisivali grafite i na druge načine demolirali kancelarije poslanika stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Planeta
> 14:05h

Protesti su bili usmereni na 15 poslanika tokom protekle nedelje, od Burgundije na jugozapadu do područja Pariza, preneo je AP.

Najnoviji protest zabeležen je na jugu u Tuluzu tokom noći, kada je poljoprivredni sindikat FDSEA izbacio 20 tona stajskog đubriva ispred kancelarije Makronove stranke Republika u pokretu. Stranka je osudila vandalizam.

Predstavnik FDSEA Luk Mesbah izjavio je lokalnoj televiziji Frans Blu da je sporazum Evropske unije sa Kanadom "samoubilački za nas, poljoprivrednike i da će spustiti sve norme kvaliteta''.

Francuski parlament je prošle nedelje ratifikovao sporazum, koji smanjuje carine i povećava pristup ključnim proizvodima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA