Foto: AP

teška situacija

MIGRANTSKA KRIZA IM PRAVI PROBLEME: Granična policija BiH ne može da zaštiti granice svoje države, nedostaje joj oko 1.000 službenika!

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da ta služba ne može sama da štiti granicu BiH i da joj nedostaje oko 1.000 službenika kako bi se uspešno nosila s migrantskom krizom.

Bosna i Hercegovina
> 12:55h

On je, u intervjuu za današnji Dnevni avaz, istakao da su uprkos tome graničari od početka godine u saradnji s drugim policijskim agencijama uspeli da spreče ulazak više od 7.000 ilegalnih migranata.

Prema njegovim rečima, u rešavanje migrantske krize u BiH treba da se aktivnije uključe ne samo domaće nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i finansijska pomoć.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

Galić je naveo da Granična policija BiH ima 2.051 službenika, dok susedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.

On je poručio da Graničnoj policiji, pored ostalog, nedostaje oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzora i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelaza, dronovi, specijalna vozila i mobilna oprema za pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu.

foto: AP

Galić je naveo da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH i 84 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i dodao da se kontrola granice sprovodi na 83 međunarodna granična prelaza.

On je naglasio da je među ilegalnim migrantima najveći procenat ekonomskih, a prema državljanstvu, najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP