Foto: Savez košarkaša u kolicima Srbije

ogroman uspeh

KOŠARKAŠI U KOLICIMA U B DIVIZIJI: Veliki uspeh Srbije! Podrška stigla i sa Kopaonika od Saleta i Orlova (VIDEO)

Reprezentacija košarkaša u kolicima odvela je Srbiju u B diviziju, pošto je ostvarila veliki uspeh na turniru u Sofiji.

Košarka
> 18:20h

Naša delegacija je u Sofiju stigla 29. jula kad je bio zakazan klasifikacioni trening, na kojem se proveravaju licence kao i ocene igrača u odnosu na povrede koje imaju.

Usledio je dan otvaranja EP sa samo jednom utakmicom između domaćina Bugarske i Mađarske. Treći dan je bio slobodan za našu reprezentaciju tako da su igrači Srbije bili u mogućnosti da “snime” protivnike i spreme se za duele koji ih očekuju.Za Srbiju počelo tek četvrtog dana. Zvuči malo čudno ali takav je bio raspored utakmica.

Irska je ranije pobedila Grčku 7 poena razlike, tako da bi pobeda Srbije značila i eliminaciju Grčke iz borbe za titulu kao i ulazak u polufinale. Želja naših momaka je bila velika, odigrali su jednu od najboljih utakmica ali je druga četvrtina bila presudna pa je na kraju stajalo 61 53 za protivnika.

Veliki je izazov bio pred igračima Srbije. Trebalo je u jutarnjim satima savladati Irsku razlikom preko 10 poena da bi zaseli na prvo mesto i čekali lakšeg protivnika u polufinalu. Selektor Banjac i njegovi momci su odigrali perfektnu utakmicu, od samog početka kontorlisali igru i iz minuta u minut strpljivom igrom povećavali prednost da bi na kraju razlika bila fantastičnih 23 poena.

Radost košarkaša Srbije je mogla da potraje tek toliko dok organizator ponovo nije promenio stanicu i umesto 20 časova Srbija je nastupala u 17,45 u okviru polufinala protiv reprezentacije Češke, reprezentacije koja je u prošlosti dolazila i do A divizije. Pred tu utakmicu ekipa Srbije je dobila i podršku od seniorske reprezentacije i selektora Aleksandra Đorđevića.

Malo više od pet časova po okončanju prve, stigla je i druga gotovo savršena utakmica. Savladan je veliki rival rezultatom 65-58 uz činjenicu da osim početnih 4 minuta, Češka niti jednom nije prešla u vođstvo. Nastalo je veliko slavlje u sali Triadica uz poruku svih igrača koja glasi “Ovde nećemo stati”

Jedan od najboljih na polufinalnom meču, Miljan Grujić, inače igrač Singidunuma iz Beograda, posle svega je rakao:

– Fantastičan osećaj i veliki uspeh u koji smo verovali i kojem smo se nadali. Slobodan Banjac nam je usadio samopouzdanje i veru da imamo kvalitet da dođemo do samog kraja samo ako budemo tim. Mislim da smo upravo to i bili”

Goran Vezmar, predsednik Dunava iz Apatina istakao je:

– Disali smo kao jedan i znali smo koje uloge imamo na terenu. Teško je objasniti nekome ko nije gledao košarku u kolicima, kakve su uloge svakog od nas. Mislim da smo od početka do kraja polufinala igrali jedni za druge. Poeni su proizvod timskog a ne individualnog rada. Presrećan sam što sam deo ovog tima i što sam dao svoj doprinos velikom uspehu koji za nas još nije završen.

Dragan Sikima, igrač Vrbasa iz Banja Luke i jedan od najstarijih reprezentativaca dodaje:

– Iako nisam nastupio na prve dve utakmice, znao sam zašto se nalazim na spisku selektora Banjca. Upravo za taj deo posla koji nije ni malo lep i lak kao što je košgeterski, sam dobio pohvale i od selektora i od saigrača. Znao sam da moje iskustvo može da donese kvalitet i jako sam uzbuđen pred sutrašnje finale.

Treba istaći da su naše reprezentativce pratili Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta, koji je bio oduševljen nastupom našeg tima, kao i članovi upravnog odbora SKKS, Velibor Sovrović i Bojan Kuzmanić. Uz predstavnika kluba Nais iz Niša, profesora Marka Aleksandrovića, bili su udarna navijačka snaga koja je dala krila srpskim igračima da u jednom danu izvuku svoj maksimum i zakažu . finale protiv Grčke.

Momci su došli po zlato. U subotu od 16,30 po lokalnom vremenu počinje utakmica posle koje će biti jasno da li će i u tome uspeti.Ipak jedno je sigurno, Srbija je od sledeće sezone u B diviziju Evrope.

Kurir sport