Foto: Profimedia

ŠOK

ŠTA JE O ALBANCIMA OTKRILA BIVŠA HAŠKA TUŽITELJKA: Ramuševe ruke su krvave On je bio gospodar rata

Sve detaljno Počinjeni zločini su užasni, okrutni i nasilni. To su ubistva, proterivanja, mučenja, silovanja, otmice, nasilna zatvaranja i najokrutnija zlostavljanja, navela je Karla del Ponte

Politika

Zločini koje je tokom sukoba na Kosovu počinio bivši vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj sa svojim saradnicima su užasni, okrutni i nasilni. On je gospodar rata, njegove ruke su okrvavljene!

Ovako je ukratko bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, na početku sudskog procesa u Sheveningenu 2007, opisala zlodela Haradinaja i njegovog poručnika i zatvorskog čuvara.

Nevin icivili

- Pred vama su tri čoveka optužena za zločine - užasne, okrutne i nasilne zločine. Zločine ubistva, proterivanja, mučenja, silovanja, otmice, nasilnog zatvaranja i najokrutnijeg zlostavljanja, zločine koji su se dogodili daleko od pogleda, daleko od očiju međunarodnih posmatrača - navela je ona.

Dodala je da ne treba nimalo sumnjati da „ova tri čoveka - ovaj gospodar rata, njegov poručnik i njegov zatvorski čuvar - imaju okrvavljene ruke“.

- I to krvlju nevinih civila, žrtava koje nisu podržavale optužene, ni ciljeve OVK, žrtava koje su često bile i same ranjive i koje su sistematski bile napadane, otimane, ubijane i prisiljene da nestanu. Da su optuženi uspeli u svom naumu, njihove žrtve ne bi nikad više bile viđene. Bile bi jednostavno ubrojane među druge užase ovoga sukoba i doslovno bi potonule bez traga u neme vode Radonjićkog jezera, u unutrašnjosti zone Dukađin. Ali ubijene žrtve u ovom slučaju nisu nestale. Njihova tela i njihove priče su otkriveni - navela je Del Ponteova u uvodnoj reči u procesu protiv Haradinaja i dvojice njegovih saradnika.

Okrutna ubistva

Kako je istakla, nema ničeg plemenitog ni junačkog u vezi sa zločinima u tom predmetu.

- Nema ničeg rodoljubivog ni čestitog u vezi s njima. To su bila okrutna i krvava ubistva. Ova trojica optuženih bila su banditi u uniformi i vrhovni komandanti, to se pokazalo kao zlokobna i smrtonosna kombinacija za žrtve iz ovog predmeta - kazala je Del Ponteove.

foto: Profimedia

Ona je tada ukazala i da su brojni svedoci zverstava OVK bivali zaplašeni, da su neki nestajali ili pak bili ubijeni. Haradinaj je na kraju oslobođen u Hagu 2012, ali se ovih nedelja opet našao na listi kosovskih Albanaca kojima će se suditi pred novoosnovanim sudom za zločine OVK.

(B. K. Foto:Proimedia)