Foto: Shutterstock

LETNJA POZORNICA "DANILO BATA STOJKOVIĆ"

MANIFESTACIJA U VRNJAČKOJ BANJI: Na 43. Festivalu filmskog scenarija takmiči se 14 domaćih ostvarenja

Srbija
> 11:20h

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, četrdeset i treći po redu, biće održan od 13. do 17. avgusta, a publika će u pet festivalskih dana u zvaničnom programu imati prilku da vidi 14 domaćih filmskih ostvarenja, koja će se takmičiti za jednu od nagrada.

U renoviranom amfiteatru, na letnjoj pozornici "Danilo Bata Stojković", kao i u banjskom bioskopu, biće prikazani filmovi: "Kralj Petar Prvi", "Psi umiru sami", "Aleksandra", "Ajvar", "4 ruže", "Zlogonje", "Delirijum tremens", "O životu i o smrti", "Teret", "Taksi bluz", "Šavovi", "Reži", "Južni vetar" i "Pijavice".

U tročlanom stručnom žiriju, koji će odlučivati o nagradama festivala, biće Biljana Maksić i Đorđe Milosavljević, laureati Festivala i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor Festivala. Oni će dodeliti tri nagrade za najbolji scenario, a novinarski žiri kritike - jedno priznanje.

foto: Zorana Jevtić

Školu dramaturgije "Slobodan Stojanović", ove godine vodiće Ivan Velisavljević. Biće upriličena i proslava 70 godina Jugoslovenske kinoteke, u okviru koje će biti prikazan digitalno restaurirani film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, koji će biti jedan od predavača Škole dramaturgije.

Van konkurencije, 17. avgusta, biće prikazan film "Godine u (v)etru" Daneta Stanojčića, a u okviru postfestivalskog programa, 18. i 19. avgusta "Balkanska međa" Andreja Volgina, "Između dana i noći" Andra Martinovića i "Koja je ovo država" Vinka Brešana.

(Kurir.rs/J.S)