Foto: AP

užasna svedočenja

PISMA OTKRILA PREDATORA NA VRHU VATIKANA: Ovako je nekada ugledni kardinal zlostavljao dečake i manipulisao žrtvama! Slao im ogavne razglednice (FOTO, VIDEO)

Teodor Mekarik postao je prvi vatikanski kardinal koji je izgubio tu titulu kada ga je papa Franja raščinio zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a sada su objavljena pisma i razglednice koje je bivši sveštenik slao mladićima.

Planeta

Na prvi pogled, rukom pisane razglednice i pisma deluju bezazleno, potpisane sa "ujak T." ili "tvoj ujak, otac Ted". Međutim, kad sagleda ceo kontekst i kad se uzme u obzir da su upućena zlostavljanim mladićima, postaju primer kako predatori manipulišu i kontrolišu svoje žrtve, tvrde stručnjaci.

foto: AP

Pisma su puna laskanja i znakova bliskosti kao i isticanja sopstvene pozicije moći, što dokazuje kako je uticajni biskup činio sve da se ranjivi mladići osećaju posebno.

foto: EPA

Podsetimo, Papa Franja je u februaru razrešio Mekarika (89) nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloletnika. Slučaj je izazvao veliku kontroverzu i poljuljao kredibilitet katoličke hijerarhije jer se saznalo i da je kardinal više puta prijavljivan Vatikanu.

On se uopšte nije oglašavo o slučaju osim što je prošle godine rekao da je nevin, a njegov advokat nije želeo ništa da komentariše.

Ključno svedočenje je dao Džejms Grejn (61), prvo dete koje je Mekarik svojevremeno krstio. Bio je izuzetno blizak s njegovim roditeljima pa se nikada nije sumnjalo na nedolično ponašanje, međutim, Grejn kaže da je zlostavljanje počelo kad je imao 11 godina.

Grejn foto: AP

Navodno, kardinal je dečaka zlostavljao i tokom ispovesti i na porodičnim i prazničnim proslavama. Grejn ga je redovno posećivao vikendima dok je pohađao srednjoškolski internat.

Nije znao kako da objasni roditeljima zaštgo ne želi da posećuje sveštenika.

foto: AP

"Približava se vreme tvog dolaska. Nazvaću roditelje ovih dana da se sve dogovorimo. Volim vas sve, tvoj ujak, vlč. Ted", pisalo je u jednoj razglednici.

Mnoge žrtve su istakle da ih je Mekarik zvao ‘nećacima’ i insistirao da oni njega zovu 'ujak Ted' ili 'čika Ted'.

foto: EPA

"Tako je stvarao neformalnu porodičnu atmosferu u kojoj bi svakome od njih bilo teško da prijavi zlostavljanje", objašnjava stručnjak Monika Eplvajt.

Kako su naveli, kardinal je grupe dečaka i mladih muškaraca vodio vikendima na pecanje ili u svoju kuću na plaži, a uvek bi bio barem jedan mladić viška pa je neko morao da spava s njim u krevetu. Mekarik je u mejlu Vatikanu 2008. priznao da ‘nije bilo primereno’ deliti krevet s mladićima, ali je negirao sve optužbe za seksualno zlostavljanje.

foto: AP

Jedan mladić je pisao drugom biskupu da je video Mekarika i nekoliko mladih parohijana u seksualnoj aktivnosti tokom izleta na pecanje, a napisao je i da ga je sveštenik dodirivao kad je proveo noć u sveštenikovom stanu na Menhetnu istog leta. Rekao je da je povraćao u kupatilu te noći zbog traume koje je doživeo.

Da stvar bude gora, Mekarik mu je posle poslao pismo.

"Samo sam hteo da zahvalim što si došao u petak. Zaista sam uživao u tvom društvu", napisao je.

Iz nekih drugih pisama jasno se vidi da je biskup redovno isticao koliko je moćan pa je i tako držao mladiće blizu sebe, i na svojoj strani.

Grupa podrške žrtvama svešteničkog zlostavljanja, SNAP, kaže da je Mekarikovo dopisivanje "tipičan školski primer predatora koji povlađuje žrtvama" i ona bi trebalo da posluži kao alarm za suptilne načine na koje predatori grade odnose sa žrtvama i zbližavaju se s porodicama.

Kurir.rs/AP Foto: AP