Ilustracija, Foto: Profimedia

potopljeno blago

OVO MESTO ZOVU EGIPATSKOM ATLANTIDOM: Grad je potopljen pre 1.200 godina, a sada je u ruševinama otkriven misteriozni hram! Ovde je krunisana i Kleopatra! (VIDEO)

Misteriozni hram otkriven je u ruševinama drevnog egipatskog grada koji je u more potonuo pre 1200 godina.

Planeta
> 08:38h

Potopljeni Herakleion, egipatskog imena Tonis, važi za egipatsku Atlantidu, smatrao se izgubljenim na severnoj obali Egipta sve do 2000. godine, kada je otkriven.

Od tada se kontinuirano istražuje, a nedavno je na lokaciji otkriven i čudnovati hram, ali i potopljeno blago.

Otkriveni su bakarni novčići iz perioda vladavine kralja Ptolomeja II (283-246. p.n.e.), drevni stubovi, dve hiljade godine stara grnčarija...

Tonis je nekad bio glavna međunarodna trgovačka luka u Egiptu, a arheolozi su za njim bezuspešno tragali. Sve što su znali o njemu je bilo iz retkih drevnih zapisa, a onda je došla 2000. godina i misija koju je predvodio Frank Godio, koji ga je i otkrio.

Kako se veruje, za nestanak grada bili su odgovorni zemljotresi, koji su prvo srušili građevine u ovoj luci, a onda je cunami "progutao" grad. Sve je konačno napušteno u 8. veku, a za potpuni nestanak grada potrudio se sve veći nivo mora.

Tonis se danas nalazi 6.5 kilometara daleko od obale, a arheolozi su do danas otkrili oko pet odsto potopljenog grada.

Zasad je otkriven samo deo misterioznog hrama, koji je, kako se čini, građen u grčkom stilu. Još se ne zna koja mu je bila svrha, ali, kako je izvrsno očuvan, arheolozi očekuju da će ovde pronaći prilično važna i spektakularna otkrića.

Inače, još 1933. godine britanski RAF preleteo je preko vojne baze u blizini Aleksandrije u Egiptu, kada je opazio nešto u vodi.

Videli su se samo obrisi, a pilot nije znao da je u pitanju davno izgubljeni grad.

Kako kaže legenda, u gradu su, pre nego što su krenuli za Troju, boravili Herakle, Paris i lepa Jelena. U jednom od hramova u Herakleionu krunisana je i Kleopatra.

Kurir.rs/Dejli bist Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: