Foto: EPA, AP

HAOS U KIRGIZIJI

RAT! NOV NAPAD NA UPORIŠTE BIVŠEG PREDSEDNIKA: 3 kamaza i desetine specijalaca provaljuje preko do zuba naoružanih odanih pristalica koji ne daju bivšeg lidera! ČUJE SE PUCNJAVA!

Kirgiske snage bezbednostu pokrenule su novu operaciju hapšenja bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva. Ka njegovoj kući kreću se tri kamaza, pet autobusa i dva minibusa sa policajcima.

Planeta
> 19:50h

Očevici su videli da operativci ulaze u kuću Atambajeva i čuli pucnje.

U sinoćnjim neuspelim pokušajima hapšenja poginuo je jedan čovek, a 42 su ranjena. Međutim, pristalice Almazbeka Atambajeva uspele su da zaplene 40 jedinica oružja, saopšteno je Sputnjiku u pres-službi Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije.

"Na mestu gde se izvodi specijalna operacija izgubljeno je ili zaplenjeno 40 jedinica lakog naoružanja, 15 pištolja i više od 2.000 metaka", naveo je izvor.

U međuvremenu, Atambajevljeve pristalice su potvrdile da su oslobodile sve taoce.

foto: EPA

Sinoć su specijalne službe Kirgizije izvele operaciju za hapšenje Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, 20 kilometara od Biškeka.

foto: EPA

Oni su protiv pristalica bivšeg lidera upotrebili specijalna sredstva, a zatim otvorili vatru. Nisu uspeli da uhapse bivšeg predsednika.

Bivši predsednik države se optužuje za korupciju u slučaju modernizacije termoelektrane „Biškek“, kao i u brojne druge nezakonite radnje. Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu doživotni zatvor. Sam Atambajev je optužbe nazvao apsurdnim i rekao da je čist pred narodom i spreman da odgovora za sve svoje postupke na dužnosti predsednika. Atambajev je na čelu zemlje bio od 2011. do 2017. godine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Izvestija/Krim Realij

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: