Foto: AP

nepotrebne žrtve

STRAŠNE GREŠKE U OPSADI BIVŠEG PREDSEDNIKA KIRGIZIJE: Stručnjaci za bezbednost za Kurir: Šarada i predstava za medije koja će uhapšenom političaru doneti samo korist!

Planeta
> 20:44h

Najmanje dvoje mrtvih i veliki broj povređenih rezultat je višednevnog haosa, koji je prethodio svrgavanju, sada već bivšeg predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva, koji se popodne predao snagama bezbednosti.

On se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a njegova sudbina je neizvesna.

Reč je o klasičnoj akciji, koja za cilj ima političku odmazdu, iz nepoznatih razloga. Međutim, operacija je išla tokom, potpuno drugačijim od planiranog, saglasni su sagovornici Kurira.

Neplanirane žrtve su posledica kolosalno pogrešnog plana, objašnjava Ilija Životić, ekspert za bezbednost.

- U pitanju je bila nepotrebna predstava za medije da bi se prikazala rešenost da se bivši predsednik uhapsi. I napravljena je strašna greška u planiranju što je samo rezultiralo nepotrebnim žrtvama. Kada već nisu uspeli da ga uhapse u prvom naletu, koji je više ličio na neku jurnjavu nego isplaniranu akciju specijalne jedinice, trebalo je primeniti skroz drugačiju taktiku. Napraviti opsadu, sprečiti dotok hrane, vode, isključiti struju. Noću uperiti jake reflektore, puštati užasno glasnu iritirajuću muziku. Saznati ko su predsednikovi najodaniji ljudi. Dovesti članove njihovih porodica da ih mole da se predaju, da dođu kući - napominje Životić i dodaje.

Ilija Životić foto: Printscreen

- Umesto toga vlada je naredila još dva besmislena juriša u kojima je poginulo nekoliko a ranjeno više desetina ljudi. Na kraju je bivši predsednik ispao moralni pobednik jer je prilikom predaje izjavio da ne želi krvoproliće u narodu. To će mu zasigurno doneti političke poene ukoliko ne bude osuđen za korupciju zbog čega je i nastao ovaj haos koji je pretio da bude podstrek za pobunu usled loše osmišljene policijske akcije sa neprimerenom silom - zaključuje Životić, koji je i predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO).

Sličnog je mišljenja i Darko Obradović, sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Darko Obradović foto: Kurir

- Na delu je bila šarada, a ne ozbiljna policijska državna akcija. Na ovom primeru vidimo koliko je važna profesionalizacija pripadnika službi bezbednosti, kako bi se izbegle ovakve stiuacije. Kirgistansko društvo, kao centralno-azijsko društvo je sklono klanovskom organizovanju. Postojala je opasnost da, ukoliko bi bivši predsednik odoleo napadima još koji dan, mogao je da stekne organizacionu sposobnost da polarizuje društvo, i tada bi mogli očekivati dodatne sukobe i krvoproliće. Dobro je to što se predao i time spasio državu unutrašnjih sukoba - navodi Obradović.

Advokat Atambajeva Sergej Slesarev rekao je da ne zna kuda je odvezen njegov klijent.

"Ne znam kuda ga voze. Nalazim se izvan opkoljenog područja. Najverovatnije ga voze u Državni komitet za nacionalnu bezbednost, a ne u zatvorsku samicu. Mada, sudeći po tome kako se razvija situacija, teško je bilo šta pretpostaviti“, rekao je Slesarev.

(Kurir.rs)