MUNDOBASKET JE SVE BLIŽE

SA LITVANCIMA NEMA PRIJATELJSKIH UTAKMICA: Đorđević otkrio zašto je izabrao ovog protivnika i govorio o velikom rivalstvu dve zemlje (KURIR TV)

Košarkaška reprezentacija Srbije, koja se prirpema za Svetsko prvenstvo u Kini, u subotu u Štark areni u Beogradu dočekuje Litvaniju (21), a selektor Aleksandar Đorđević je istakao da dve sedlekcije veže veliko rivalstvo i da prijateljskih utakmica nema

Košarka

- To su uvek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Pre nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato. Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osetili u polufinalu 2015, kada su nas pobedili u fizičkim duelima i to je verovatno dobra provera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka. A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju rekao je Đorđević.

Selektor je dodao:

- To su neke naše interne stvari, trudimo se da što pre izgradimo. Pripreme su toliko zahtevne da više ne postoji pojam 'prijateljska' utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, 'u meso', da ne bežimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri, nego štaviše. Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala - objasnio je selektor.

Kurir sport